– Noen båtførere kjører rett over dykkeområdet, uten å bry seg

HVITT OG BLÅTT: Slik ser det ut, dykkerflagget. Ser man det på sjøen skal man aller helst legge veien rundt området, men minst roe farta og vise full aktsomhet. Er flagget oppe, er dykkerene nede. Her er, f.v., Håkon Sandvik og Bård Erik Gregersen i Risør undervannsklubb.

HVITT OG BLÅTT: Slik ser det ut, dykkerflagget. Ser man det på sjøen skal man aller helst legge veien rundt området, men minst roe farta og vise full aktsomhet. Er flagget oppe, er dykkerene nede. Her er, f.v., Håkon Sandvik og Bård Erik Gregersen i Risør undervannsklubb. Foto:

Håkon Sandvik og Bård Erik Gregersen i Risør undervannsklubb sier det kan være skummelt å være dykker i disse travle ferietider.

DEL

Dykkeklubben er svært aktiv om dagen, og må dermed dele sjøen med fartøyer i alle størrelser og tilhørende kapteiner i alle aldre. Det skaper episoder som utfordrer dykkerne.

– Det har vært noen episoder i sommer der folk kommer for nære, der vi har dykker i vannet og flagget som indikerer det er tydelig oppe, sier Sandvik, som gjerne vil komme med en henstilling om hensyn.

– Når man ser dykkerflagget så er reglen at man skal avta farta rundt området, være aktsom eller rett og slett kjøre om en annen vei. Men slik er det ofte ikke. Vi kan stå i båten, med dykkere der nede og flagget heist, og få blikkontakt med båtførere som kjører over dykkeområdet uten å bry seg overhode, sier han.


Ser propellen nære

En ting er å observere båter og situasjoner det over vann, der man har oversikt. Fullt så enkelt er det ikke for dykkeren som er under havoverflata.

– For dykkeren så hører man jo båtene mye bedre, da lyden av propellen er høy under vann. Ingen av våre dykkere har vært utenfor noe dramatisk i år, men det har skjedd tidligere år at dykkere og båten er så nærme hverandre at dykkeren faktisk kan se propellen. Når man hører den lyden, så er det skummelt og man blir usikker, sier han.

Under et dykk skal dykkerne, etter rutine, gå opp samme sted som de gikk ned, og det er ofte rett ved dykkebåten. Men ting går ikke alltid som planlagt.

– Vi skal alltid gå opp samme plass som vi går ned, men under et dykk kan mange ting skje, og man kan bli tvunget til å gå opp på et annet sted. Derfor flagger vi, og derfor må folk holde sjøen rundt dykkerflagget fri, sier han.


Flagg oppe, dykker nede!

Sandvik sier det gjelder alle slags båttyper, men påpeker at kanskje småbåtene er verst.

– Der vi dykker er jo ofte litt trangt, og der er det stort sett mindre båter som kjører innom, i en voldsom fart. Da oppstår skumle situasjoner, sier Sandvik og påpeker at han ikke er ute etter å ta noen.

– Vår henstilling er enkel. Er flagget oppe, så vis hensyn. Reglen er klar. Er flagget oppe, er det en dykker nede.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken