– Et kattemenneske

Tilbakeblikk: I sommer stiller Ola Steen ut sine firbente venner i Branntårnet. Vel og merke i grafisk utgave. Foto: Cathrine Gram

TILBAKEBLIKK: I sommer stiller Ola Steen ut sine firbente venner i Branntårnet. Vel og merke i grafisk utgave.


TILBAKEBLIKK: I sommer stiller Ola Steen ut sine firbente venner i Branntårnet. Vel og merke i grafisk utgave.

Tilbakeblikk: I sommer stiller Ola Steen ut sine firbente venner i Branntårnet. Vel og merke i grafisk utgave. Foto: Cathrine Gram TILBAKEBLIKK: I sommer stiller Ola Steen ut sine firbente venner i Branntårnet. Vel og merke i grafisk utgave. TILBAKEBLIKK: I sommer stiller Ola Steen ut sine firbente venner i Branntårnet. Vel og merke i grafisk utgave.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Katter i alle fasonger. Krasse, myke, sure og lure. Ola Steen er klar til å vise frem 30 år med sitt favorittkjæledyr.

DEL

– «Atter katter» er blitt en slags best-of-utstilling der man kan følge verkene mine i kronlogogisk rekkefølge oppover i etasjene, forteller kunstner Ola Steen (63). Han jobber med koldnål og etsninger, og etter å ha portrettert sine firebente forbundsfeller gjennom halve livet er de karakteristiske kattemotivene blitt en del av hans kunstneriske identitet.

Katten som metafor

– Jeg tror folk vil se en veldig utvikling fra de første årene da jeg konsentrerte meg om å portrettere dyret, med dens kroppspråk og vesen, frem mot mine nyere arbeid der jeg også har brukt katten som metafor for mellommenneskelige relasjoner. I bildene mine vil man se temaer som avstand, nærhet og enomhet, beskriver han.

Dyrebeskyttelsen

– Jeg beundrer kattens frihet. Det at den lever sammen med menneskene og viser så mye kjærlighet samtidig som den har beholdt sine instinkter og nekter å la se dressere, fascinerer meg, forteller Steen.

På det meste har han hatt hele fem katter, men nå er det den svarte blandingskatten Casanova som regjererer.

– Jeg fikk ham da han var fire år gammel, fra dyrebeskyttelsen i Drammen. Han var innekatt oppvokst i en leilighet i sentrum. Det var veldig spennende å se hvordan han gradvis gikk inn i naturen og begynte å utforske sin egen verden, forteller kunstneren om sin nåværende modell.

Artikkeltags