– Redder unge fra å få livene sine ødelagt

SISTE ÅRET: Bjørn Kolmannskog har vært med å skrive under den siste antirus-avtalen.

SISTE ÅRET: Bjørn Kolmannskog har vært med å skrive under den siste antirus-avtalen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Politibetjent Bjørn Kolmannskog har skrevet sin siste antiruskontrakt med russen.

DEL

Hønseheia, torsdag formiddag: Vi er på Risør videregående skole. Russen skal også i år skrive under på sine «Bry deg»- kontrakter.

Samarbeidet mellom politet, Risør-bedriften IMS og russen har vært en suksess. IMS og brødrene Øyvind og Kristoffer Nilsen skal også i år dele ut over 100 000 kroner i bidrag til russetiden.

Siste gang

Russen forplikter seg til å ikke bruke narkotika, ikke kjøre i beruset tilstand og å bry seg. Om hverandre og om seg selv. Bjørn Kolmannskog snakker myndig og engasjert til ungdommen. Han viser fakta og eksempler om rus og konsekvensene av det.

Det er helt stille, russen sitte som tente lys. Dette angår dem. Og Bjørn, det er siste gang han skal skrive kontraktene med russen i kommunen.

Takkes

Bjørn kom til Risør i 1983 og neste år går han blir han pensjonert fra jobben som politibetjent i Risør. Etter 33 år i tjeneste. Hans livsverk vil være unge mennesker reddet fra et liv på skråplanet.

Voksne stopper han på gata, trillende på en barnevogn, og takker ham. De husker ham fra ungdommen, den gangen det nesten gikk galt.

– Jeg synes Bry deg-opplegget med IMS og Bjørn er dødsbra, sier russ Anna Heiland Solheim fra Gjerstad.

– Alle er veldig positive til opplegget og vi ønsker jo å vise det positive ved russen. Bjørn får frem budskapet på en presis måte og han bruker lokale eksempler. Han sier det som det er, og narkotikaproblemer er jo ikke noe som bare finnes i byene, fortsetter hun.

Tilliten du ikke kan kjøpe

Brødrene Nilsen fra IMS sier at dette er et opplegg de bare må støtte, og de har vært med fra starten av. Prosjektet er godt og det skaper gode holdninger hos ungdommen.

– Ja, det er mye penger vi bidrar med, men resultatene er kjempegode og det har vist effekt. Dette er en veldig fin måte å hjelpe på og det er definitiv verdt det. Det å skape sunne holdninger ved starten på voksenlivet er så fint, sier Øyvind Nilsen.

Virkelig

Bjørn forteller til Aust Agder Blad at for å drive med forebyggingsarbeid må man være personlig engasjert og virkelig bry seg. Han forteller om at han ikke kan legge fra seg jobben i helga eller i ferien. Hvis det skjer noe med en ungdom som er i en vanskelig fase så må han ta telefonen. Han må snakke med og rettlede den ungdommen slik at det valget  som vedkommende kanskje er midt oppe ikke blir galt.

Noen har ringt fra fest og søkt støtte før et mulig tilbakefall til dop, andre har ringt og bekjent sine synder og bedt om å få en ny sjanse. De stoler på Bjørn, for som han sier – tillit kan ikke kjøpes, du må fortjene den.

Bekymret for framtiden

– Når en 13-åring havner på skråplanet, og ikke hentes tilbake, vil det i det lange løp koste samfunnet 13 millioner kroner. Forebygging sparer mennesker for ødelagte liv og samfunnet masse penger! Det satses generelt sett alt for lite på forebygging blant unge. I Risør og Gjerstad er det en halv stilling satt av til forebyggingsarbeid og jeg mener det er for lite.

– Jeg er bekymret for fremtida. Ikke alle innen politiet er opptatt av forebygging og området blir ofte en salderingspost i budsjettene, men jeg oppfatter mye støtte i lokalbefolkningen, skoler og innen psykiatrien. Sju av ti unge som blir lagt inn med akutte psykoser i Arendal skyldes cannabisbruk. Det er fakta, sier han.

Ikke alltid lett å være storkjefta

Bjørn reiser rundt på skoler og holder foredrag for elever og foresatte på niende trinn i hele østregionen i Aust-Agder. Han ser at mange foresatte er naive og tenker: «Det skjer ikke mine barn».

Tilbakemeldingene på opplegget er gode. Målet er å informere og skape dialog og forståelse mellom voksne og ungdom.

I 2013 mottok Bjørn «Bry deg»- prisen fra Norsk Narkotikapolitiforening, som har 3000 medlemmer. Lokalt har han dessuten fått pris av Lions for sitt arbeid.

Han synes det er veldig koselig og stort å bli lagt merke til, og satt pris på. Hva han skal gjøre når han går ut i pensjon vet han ikke, og det er med blandede følelser.

– Det er ikke alltid enkelt å være storkjefta trønder som sier klart ifra, sier han.

Noen ganger har han lurt på hvor drivkraften til arbeidet kommer fra. Så korrigerer han seg og sier:

– Jeg vet at det nytter. Det redder folk fra å få livene sine ødelagt. Det er fakta det også!

Artikkeltags