Bli med politibåten på jakt i Risør: – Jeg tenkte bare shit, der er politiet!

Sølvi Byberg fikk litt skrekken da politiet vinket henne inn. Etterpå utbrøt hun: Jeg tenkte bare, shit der er politiet. Men jeg er så glad for å se dere her!

Sølvi Byberg fikk litt skrekken da politiet vinket henne inn. Etterpå utbrøt hun: Jeg tenkte bare, shit der er politiet. Men jeg er så glad for å se dere her!

I fjor kontrollerte politiet rundt 3000 båtførere på sjøen i Agder. 60 båtførere hadde promille, det er dobbelt så mange som i fjor. Vi ble med politibåten på årets første vakt i Risør.

DEL

Regnet trommer på jakka, det er grått. Få båter er ute på sjøen, de fleste ligger fortøyd i havna med lukkede kalesjer. To menn i uniform kommer ut fra politistasjonen i Risør og rekker frem hver sin solide neve.

Rayglass Protector 28, en såkalt RIB-båt ligger fortøyd på brygga. Politibetjentene Stian Anderson og Tormod Hammerseng hopper om bord i båten, jeg får en vest tildelt og beskjed om å ta den på skikkelig, litt ugreit hvis jeg svimer av og ikke har beinstropper på. Jeg er lydig og utbryter med humor: har dere tenkt til å kaste meg på sjøen?

De, ler.

BLIDE GUTTER PÅ SJØEN: Makkerparet Stian Anderson (t.h) og Tormod Hammerseng (t.v) har godt humør, det har stort sett båtfolket også forteller de, selv om det blir en og annen sur sak inn i mellom.

BLIDE GUTTER PÅ SJØEN: Makkerparet Stian Anderson (t.h) og Tormod Hammerseng (t.v) har godt humør, det har stort sett båtfolket også forteller de, selv om det blir en og annen sur sak inn i mellom. Foto:

Fra øst til vest

Vanligvis ligger politibåten i Arendal, på samme sted som redningsskøyta - i bukta nedenfor der jeg bor. Det er første vakt for Stian og Tormod. De farta ut fra Arendal i morgentimene, og skal nå ha vakt gjennom hele sommeren sammen med et annet makkerpar. Båten blir operativ hver dag.

– Vi skal dekke et større område, men vi har god rekkevidde, sier Stian.

Og hvor kjapt kommer man seg fra Arendal til Risør?

– 30 minutter klarer vi fint. Vi veksler mellom byene østover og vestover, Arendal får nok mest tid på grunn av trafikken og antall innbyggere, men vi skal være overalt i skjærgården sommerstid, og det gir oss god responstid, sier han.

Helt nøyaktig hvor kjapt båten går, får vi ikke helt tall på, men jeg gjetter 60 knop og får bekreftet at over 50 går den.

– Det er jo båter som klarer å kjøre fra oss, det er ingen hemmelighet, sier makkerparet.

55 knop, omregnet til landkrabbekilometer, tilsvarer 101 kilometer i timen. Du må med andre ord ha litt muskler, hvis du skal bedrive fartsbølleri.

TAUINGTUR: To glade gutter taua en mindre båt etter en seilbåt, det kom til å ta dem litt tid når farta var på 2,3 knop, men humøret var det ingenting å si på.

TAUINGTUR: To glade gutter taua en mindre båt etter en seilbåt, det kom til å ta dem litt tid når farta var på 2,3 knop, men humøret var det ingenting å si på. Foto:

Spenningen

Fokuset for sommerpatruljen i år er promillekjøring, lanternebruk, brudd på fartsgrensene og bruk av redningsvest.

–Vi tok ganske mange i fjor for brudd, men mange er flinke også, sier gutta.

Har dere noen gang stoppa folk med båten full av sprit på vei over fra Danmark?

–Nei, det var nok mer slik før. Men det er jo ikke umulig at det forekommer. Men jeg er inne i min tredje sesong på båten, Tormod på sin andre, forteller Stian.

Det er ifølge makkerparet rift om tjenesten innad i politiet.

– Det er ikke så rart, hvem vil ikke kjøre båt og være på havet hver dag. Det er en variert tjeneste og man vet aldri hva som skjer, det er vel mye av årsaken til at vi valgte yrket i utgangspunktet, smiler duoen.

 – Også spenningen da, sier Stian. Man skal ikke legge skjul på det .

  Med båt på slep

  28 fot skjærer gjennom salt, regnet slår mot rutene og det fråder hvitt akterut. Vi sirkler, snur i fart og nærmer oss kjapt 8 knops grensa igjen mot indre havn.

  En seilbåt med en båt på slep kommer til syne i sundet på babord side. De tøffer pent utover i svake 2,3 knop, destinasjon oppgir de er Grønnskjær. Seilbåten skal transporteres, og duoen skal ta den lille båten tilbake til fastlandet.

  – Dere kan bare kalle oss Steinberg og Heyerdahl på tur, ler mannen om bord når jeg roper: navn, har dere det? 

  De synes bare det er hyggelig at politiet stopper og spør om alt er greit.

  – Vi er litt observante på sleping, for det er en fin måte og ta med seg båter på som man har stjålet, men jeg ville valgt en annen fluktbåt enn det de har, så her var det ingen fare, ler Stian.

  SVETT: Sølvi Byberg (t.v) fikk litt hjerteklapp da hun ble vinket inn av politiet, søsteren Heidi Byberg bare smilte. Begge hadde vest og alt i orden. Begge var glade for å se politiet lokalt.

  SVETT: Sølvi Byberg (t.v) fikk litt hjerteklapp da hun ble vinket inn av politiet, søsteren Heidi Byberg bare smilte. Begge hadde vest og alt i orden. Begge var glade for å se politiet lokalt. Foto:

  – Jeg er 47 år!

  Vi passerer åtte knops merket, og farten minker.

  Er det mange som blir tatt for å kjøre for fort her?

  –Vi ser det litt an, kommer folk i for stor fart inn midt i fellesferien og det er tjåka fullt med båter rundt er det litt annerledes enn når farvannet er fritt og oversiktlig. Bare tilstedeværelsen vår her, gjør at folk tar det pent, sier Tormod.

  –Den der, kan vi sjekke peker Stian.

  I Seilforeningens båt sitter søstrene Byberg, med fornavn Sølvi og Heidi.

  Sølvi sitter til «ratts» og får litt skrekken når hun ser politibåten, men det er ikke fordi hun ikke har ting på stell, men fordi hun for første gang øver seg på en litt større båt enn det hun er vant med, og nå får hun beskjed om å legge seg inntil hav-onkel.

  De to, er på vei inn for å hente sønnen til Sølvi, som jobber på Akvariet.

  Vester har de begge to, og når Tormod spør om Sølvi har båtførerbevis, ser hun på han med store øyne og utbryter. Det er jeg for gammel til. Jeg er 47 år!

  Tormod humrer og sier, han måtte spørre. 

  – Når jeg så dere, så tenkte jeg bare: Shit, der er politiet! Men det var veldig godt å se dere utpå her lokalt altså, kommer det fra Sølvi som har fått tilbake tilnærmet hvilepuls.

  De to politibetjentene smiler og ønsker jentene god tur, det blir ikke noe forelegg på dem.

  FIKK BOT: Tormod og Stian stopper denne båten, og gir mannen en bot på 500 kroner for mangel på vestbruk ombord.

  FIKK BOT: Tormod og Stian stopper denne båten, og gir mannen en bot på 500 kroner for mangel på vestbruk ombord. Foto:

  Fikk bot

  – Vi sjekker den der også, sier Tormod, mens Stian styrer mot en 14-15 foter i siktlinja.

  En eldre mann vinkes, og dras inn mot politibåten.

  – Du har ikke på deg vest du, sier Stian og ser på mannen.

  – Jeg har bare glemt den, sier han og drar frem vesten fra rommet foran i baugen.

  – Man må ha på vest, forklarer politibetjenten.

  – Ja, jeg er helt enig, men jeg bare glemte den, svarer mannen som ønsker å være anonym.  Men det blir bot, 500 kroner må han ta imot og signere for.

  – Det er helt utrolig, og det er mye penger for en pensjonist. Jeg var bare litt uheldig i dag, jeg kjører jo alltid med vest. Dere kunne tatt noen andre, eller løst noen av sakene som bare blir henlagt, sier han mutt.

  Stian er høflig, men forklarer mannen at når han har kjørt båt uten vest, så er det dessverre slik det må bli.

  Vi forlater jolla og mannen.

  – Han er egentlig i risikosona, eldre mann alene i båt. Vannet er kaldt og det er få båter ute i dette været, man skal bruke vest. Det er for egen sikkerhet, sier Espen.

  ALT PÅ STELL: Kristian Tøkje er blid som ei sol når han blir stoppet av politiet, han har kanskje ikke en vest fra dette tiåret på seg, men det er en vest. Mannen har også båtførerbeviset klart og alt er ryddig. Han ønskes en god tur og blir bedt om å kjøre forsiktig.

  ALT PÅ STELL: Kristian Tøkje er blid som ei sol når han blir stoppet av politiet, han har kanskje ikke en vest fra dette tiåret på seg, men det er en vest. Mannen har også båtførerbeviset klart og alt er ryddig. Han ønskes en god tur og blir bedt om å kjøre forsiktig. Foto:

  – Kjør forsiktig!

  Det går ikke lenge før neste båt blir stoppa og vinka nærmere.

  Kristian Tøkje er blid som ei sol. Han befinner seg i en leid båt fra campingen på Øysang, bobilen står parkert der.

  – Vesten min er ikke av det beste slaget, men det var det jeg fant. På, er den i hvert fall, sier han.

  – Du må bare få festet den litt bedre, svarer Stian og smiler.

  Når det blir spørsmål og båtførerbevis, er Kristian snar, for det har han selvfølgelig med seg.

  – Ikke verst, kommer det fra Stian som kontrollerer og ser at alt er i skjønneste orden.

  – Kjør forsiktig da, sier makkerparet til Kristian i det Stian gir båten et dytt i sia for å skille forbindelsen til lovens sjøarm.

  – Alltid! Ha det bra, vinker Kristian og setter kurs mot byen og proviantering.

  – Det er jo slike folk som han vi stort sett møter. Folk er hyggelige, og de setter pris på at vi er her. Tilstede. De fleste som blir tatt for noe, skjønner også at det er slik det er og blir, forklarer de.

  Duoen må videre, de skal videre til de andre byene. Til sund, til øyer. Viker og skjær. De skal sjekke om du har lanterne, eller om du har promille over lovlig grense på 0,8. Politiet mener de som kjører båt aller helst skal være edru. De skal også sjekke om barna dine og kona har på vest i fritidsbåter under 8 meter, og kjører du for fort. Vel, da må du også være beredt på å punge ut av feriepengepotten.

  Artikkeltags