Vi teppebombes for tiden av politiske meningsmålinger. Det går ikke en dag uten at det presenteres en nasjonal eller lokal måling om partienes oppslutning. I tillegg kommer popularitetsmålinger som rangerer de to statsministerkandidatene. Mediene domineres nå av disse målingene, mens den politiske diskusjonen har kommet i bakgrunnen.

Målingene er medienes egne nyheter som de bestiller fra meningsmålingsinstituttene. De kan på den måten selv sette agenda for den politiske debatten. Et ferskt eksempel er folkemøtet NRK arrangerte i Tromsø mandag 29. august. I forkant av møtet presenterte Dagsrevyen en måling som gjorde Høyre til landets største parti. Dette var toppsaken i Dagsrevyen og innslaget varte i over 10 minutter.

NRKs egen nyhet

Under møtet i Tromsø fikk velgerne anledning til å stille Erna og Jonas spørsmål og en rekke viktige saker ble bragt på banen, noen der partiene er tydelig uenige og noen der de står nærmere hverandre. Da tre politiske kommentatorer skulle oppsummere debatten etterpå, var budskapet at Jonas hadde vunnet en knepen seier i debatten, men likevel var hovedkonklusjonen at Arbeiderpartiet med stor sikkerhet allerede har tapt valget, 13 dager før vi skal gå til stemmeurnene. For NRK var det aller viktigst å få mest mulig ut av deres egen nyhet, meningsmålingen.

De politiske spørsmålene skyves i bakgrunnen. For journalistene ser valgkampen ut som forberedelser til et idrettsstevne. Det snakkes om partienes og kandidatenes formkurve. Har Jonas kommer for tidlig i form? Vil Ernas treffe formtoppen på valgdagen? Snart byttes vel ord som valgkampstrategi og partiprogram ut med treningsopplegg.

Fra topp til bunn

En særlig viktig sak i valgkampen er sysselsettingen. For Arbeiderpartiet er dette sak nummer en. Andelen av befolkningen mellom 15 og 74 år som er i arbeid har sunket markert. Før var Norge på toppen internasjonalt når det gjelder sysselsetting, nå er vi dårligst i Nord-Europa. Dette har vi ikke råd til, vi må ha flere hender i arbeid hvis vi skal møte morgensdagens utfordringer. På Sørlandet er dette problemet særlig merkbart, og det rammer ikke minst unge menn.

Vippekandidater

Foran stortingsvalget skal vi ta stilling til hvem som er best egnet til å møte denne utfordringen og bidra til løsninger på andre viktige spørsmål. I vårt fylke er det særlig to kandidater som sloss om den tredje og siste stortingsplassen, Cecilie Knibe Hanssen fra Arbeiderpartiet og Åshild Bruun-Gundersen fra Fremskrittspartiet. La dette bestemme ditt valg 11. september, ikke hva meningsmålingsinstituttene måtte mene om hvem som blir valgets vinnere og tapere. Godt valg!