– Det er uakseptabelt å flytte frigjøringsdagen

Frank Oddbjørn Sandbye-Ruud.

Frank Oddbjørn Sandbye-Ruud.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDet er med stor undring at jeg leser at Frigjørings- og veterandagen er flyttet til 6. mai. Jeg er en krigsskadet veteran, og for meg er 8. mai en særdeles viktig dag.

Veteranarbeidet har fortsatt en god vei å gå i Norge, spesielt på området anerkjennelse og respekt for den innsatsen som så mange veteraner har lagt ned for Konge og Fedreland siden 9. april 1940.

Et viktig minne om de som har falt

Mange ga litt, noen gav alt. Enten gjennom å bli alvorlig skadet i tjenesten, eller sitt liv når de falt på vakt for Norge. Derfor er denne dagen også særdeles viktig for å minne de som har falt.

Når jeg ser at denne markeringen skal flyttes til 6. mai, så er dette uakseptabelt! For det første er Frigjøringsdagen vedtatt innført som flaggdag ved kongelig resolusjon den 27. april 1962. Deretter ble Veterandagen innført av Stortinget i 2010. Begge vedtak er ukrenkelige.

Deretter kommer det faktum at den 6 mai 1945 var fortsatt Norge hærtatt. Tyske styrker i Norge la ikke ned våpnene før natten mellom 8. og 9. mai. Det å markere dagen den 6 er derfor et hån mot de som kjempet i den andre verdenskrig.

Hvem tok denne beslutningen?

Når jeg da leser at dagen er flyttet grunnet at den Kongelige Norske Marines musikkorps ikke kunne delta på den 8., så blir jeg sjokkert.

Da må jeg stille følgende spørsmål. Hvem tok denne beslutningen? Og når ble denne beslutningen tatt?

I tillegg er det særdeles kritikkverdig at informasjonen om at dagen er endret kommer tre dager før selve dagen. Hvordan skal man forvente at denne informasjonen skal kunne nå alle? Dette er svært dårlig veteranivaretakelse!

Jeg kan ikke delta på en dag som markeres på en dato hvor Norge fortsatt var okkupert. Grunnet dårlig informasjon angående 8. mai, har jeg sagt ja til å delta på arrangementer i Oslo.

Artikkeltags