- Valganalyse uten substans

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

LESERINNLEGG: Aust Agder Blad gav oss forleden en analyse basert på, ikke en lokal meningsmåling, men på en sammenfatning av et sett landsomfattende meningsmålinger, brutt ned på regioner og så likelig fordelt ut på kommunene i regionene. Altså totalt uten betydning i forhold til et kommunevalg.

DEL

MeningerEt lite eksempel på hvor galt det kan bli: Risør Venstre kommer ut med en beskjeden prosentvis oppslutning, mens partiet ved de to siste kommunevalgene i Risør har hatt en oppslutning på 12-15 prosent. På landsbasis må partiet sannsynligvis nøye seg med rundt en tredel av dette. Med andre ord: særskilte lokale forhold gir seg sterke utslag, og må selvsagt tas i betraktning.

Et annet eksempel: Arbeiderpartiet har alltid stått sterkt i Risør og hatt en oppslutning på 35-40 prosent. Ved stortingsvalget i fjor fikk Ap 27 prosent landet sett under ett. I Risør fikk partiet 32 prosent; altså fem prosent over landsgjennomsnittet og den største oppslutning av samtlige kommuner i Aust-Agder. Ved forrige kommunevalg stilte ikke Rødt liste i Risør, noe som gav to ekstra  Ap-mandater. Det er uvisst om  Rødt, eller en annen form for venstre-allianse vil dukke opp ved kommende valg.

Analysen AAB brakte til torgs gav dessuten SV et mandat, et parti som , så vidt vites, ikke har lokallag i Risør. I tillegg bør vel tas med at når Rune Hansen nå takker for seg, kan det være tvilsomt om Miljøpartiet i det hele tatt stiller liste i 2019.

Slutteligen forteller avisens analyse at det vil bli 16 på den ene siden og 15 på den andre siden. Det gir 31 representanter. Risør bystyre har, meg bekjent, 29 representanter.

Det er også en rekke andre forhold som spiller inn. Kan man f. eks. regne med at Kristelig Folkeparti også ved neste valg gir sin støtte til Ap og Per Lunden? Avgjørende kan være hvem som blir Per Lundens motkandidat dersom partiene Høyre/Venstre/ Frp… og kanskje noen flere klarer å samle seg om en felles kandidat. Det er i det hele tatt veldig mange åpne spørsmål som melder seg når partiene nå skal både snekre lister og program.

Det som kunne ha vært interessant, og som ville kunne gi en skikkelig pekepinn, var om AAB bestilte en meningsmåling for de to kommunene Risør og Gjerstad, nå ett år før valget, og gjerne en ny meningsmåling når valget nærmer seg.

Landsomfattende meningsmålinger brutt ned på regioner, videre brutt ned på kommuner, gir sjelden et godt bilde av den politiske ståa i  lokalmiljøet.

Artikkeltags