Gå til sidens hovedinnhold

Danner solidaritetsliste

SV og Rødt i Risør går sammen før valget:

Artikkelen er over 6 år gammel

I kjølvannet av fragmenterte tilstander på venstresiden i Risør, hva angår valglister, så kan det se ut til at velgerne får to lister å velge mellom ved urnene i september. Rødt og SV har nå gått sammen om en «solidaritetsliste».

Det var for et par uker siden at Rødts Knut Henning Thygesen bekreftet at hele bystyregruppa til partiet gir seg, og stiller dermed ikke til gjenvalg til høsten. Partiet hadde ingen intensjoner om å gi opp det politiske arbeidet, men ingen av de fire dagens tropp ville stille på de famøse listene.

I samme tidsrom gikk det frem at SV også ønsket å stille liste i Risør, da Jonathan Rykkja Ibsen frontet et stiftelsesmøte i vinter. Samtidig var Miljøpartiet De Grønne i ferd med å danne en liste, som du kan lese mer om på side 2 og 3 i dagens avis.

Nå har altså de to partiene på venstre fløy funnet felles arbeidsplattform.

Arbeider intenst

Knut Henning Thygesen, som er gruppeleder for Rødt i dag, er godt fornøyd med at det nå foregår et arbeid med å få en venstreorientert liste på beina.

–Vi jobber intenst med dette nå, og har gitt oss selv ut uka for å få på plass en fellesliste mellom SV, Rødt og endel uavhengige sosialdemokratiske aktører i Risør, sier han.

–Arbeidstittelen på lista er «Solidaritetslista», da vi tror at mye av politikken vi deler er tuftet på solidaritet, sier han.

De som føler seg truffet av Thygesens piler får nok en telefon en av dagene.

–Vi ringer rundt til folk for å få de til å ta en plass på lista. Det det står og henger på nå, til en viss grad, er å sikre en 2. plass på lista, sier han.

Ung mann på topp

Rødt-generalen anser det nemlig som sannsynlig at en fellesliste mellom de to partiene kan få to representanter til bystyret.

Og førstekandidaten er allerede klar.

–SVs Jonathan Rykkja Ibsen har sagt ja til å toppe lista til solidaritetspartiet, sier han.

–Men vi må finne en til som har et ønske om å komme inn og gjøre en jobb, sier han.

De øvrige kandidatene er ikke Thygesen så veldig bekymret for, da det ikke kreves stort mannskap for å få en liste godkjent.

–Det er vel bare syv personer som skal til for å kunne levere en liste, og det tror jeg vi skal få til, sier han.

Må prøve å få på plass en liste

Jonathan Rykkja Ibsen selv er veldig pragmatisk i forhold til problemet som oppsto med få lister på venstre side.

–Tingen er at om vi ikke klarer å stille liste som SV i Risør, og Rødt på samme måte, så er det synd for både mangfoldet og for politikken i Risør. Om vi kan klare å karre sammen nok styrker fra begge partier, så må vi i det minste prøve å få inn en liste, sier han.

–Hvordan er progresjonen i forhold til en god nummer to?

–For å være helt ærlig så har vi ikke kommet veldig langt med den jobben enda. Men jeg og Knut Henning jobber med dette for fullt. Det er mange i begge partigrupper som har hatt både en og flere perioder i bystyret, og som ikke vil ta på seg flere runder, sier han.

Kandidater først, så program

I programarbeidet har også partiene gjort noe innsats, men alt er langt fra klart.

–Vi har snakket endel om poltikken. Det er et sterkt ønske om å videreutvikle politikken som venstresiden i politikken i Risør har drevet frem over flere tiår. Det er like viktig å sikre den også inn i fremtiden, sier Thygesen.

Programarbeidet vil først begynne om listen blir en realitet.

–Vi vil selvsagt måtte diskutere dette med toppkandidatene som vi håper på å få, og finne ut et fellesskap som vi kan stå for, sier ham.

Er det betryggende å se en løsning på dette, og at Rødt ikke forsvinner helt utav den daglige politikken?

–Ja, under forutsetning at vi får de til denne uken, selvsagt.

Spennende med ny gruppe

Om lista blir en realitet, og de får nok signaturer på plass til å etablere en liste, så ser Ibsen veldig frem til å drive praktisk poltikk i Risør.

–Det er veldig spennende å skulle lede det som kan se ut som en ganske ny gruppe.

–Det å ha Knut Henning med på laget betyr mye tyngde politisk, men jeg kan fint si for egen del at han er en fin person å hente tips og råd fra i dette arbeidet, sier han-

Noen tidsfrist vil ikke Ibsen legge på seg selv.

–Vi må bare jobbe intenst, helt til dette er på plass, understreker han.

Kommentarer til denne saken