Ignorerer svarfristen

Vil VÆRE FRI: Leder i Gjerstad Senterparti, Odvar Voie Eikeland, sier at de ikke har noe ønske om å binde seg til de borgerlige partiene, og at partiet ikke har noen grunn til å bryte med Arbeiderpartiet nå.Foto: Ole Henrik Hansen / Arkiv

Vil VÆRE FRI: Leder i Gjerstad Senterparti, Odvar Voie Eikeland, sier at de ikke har noe ønske om å binde seg til de borgerlige partiene, og at partiet ikke har noen grunn til å bryte med Arbeiderpartiet nå.Foto: Ole Henrik Hansen / Arkiv Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Gjerstad Senterparti insisterer på at de ikke lukker noen dører, men de får nå selv slengt døra i ansiktet av de borgerlige partiene.

DEL

Under fredagens medlemsmøte i Senterpartiet i Gjerstad ble de borgerlige partienes – Venstre, Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet – invitasjon til samarbeid for valget 2015 tatt stilling til. Invitasjonen hadde svarfrist 30. juni.

– Vi har bestemt oss for ikke å komme med noe svar før fristen. Vi lar oss ikke presse av de borgerliges ultimatum, sier leder i Gjerstad Senterparti, Odvar Voie Eikeland til Aust-Agder Blad lørdag formiddag.

– Vi ønsker ikke at de borgerlige partiene skal legge premissene. Vi har ikke engang sett deres program for valget, legger han til.

– Lukker ingen dører

Etter valget i 2011 brøt Senterpartiet samarbeidet med de borgerlige partiene. De har nå samarbeidet med Arbeiderpartiet i snart fire år, hvor de har hatt et 11-10-flertall i bygdas kommunestyre.

– På medlemsmøtet fortalte våre kommunestyrerepresentanter om et godt og konstruktivt samarbeid med Arbeiderpartiet. De mente det ikke var noen god grunn til å bryte med dem nå, forklarer Eikeland.

I stedet velger de altså å ignorere svarfristen til de borgerlige. Odvar Voie Eikeland sier at de vil sende et brev partiene som forteller at det ikke vil bli gitt noe «ja eller nei»-svar før vi skriver juli.

– Vi lukker ingen dører, og det er heller ikke klart at det blir noe samarbeid med Arbeiderpartiet for de fire neste årene, sier Eikeland, som var ordfører i Gjerstad i perioden 2003–2007.

Tar det som et avslag

I den borgerlige leiren er det imidlertid et tydelig svar.

– Vi står klare på det vi skrev i invitasjonen; vi aksepterer ikke noe «vent og se»-svar. Dette tar vi som et nei, og svarfristen er endelig, sier leder i Gjerstad Høyre, Håkon Helgesen, når han får høre om svaret fra Sp.

– Vi ønsket å få en klarhet i hva velgerne kan vente seg. Vi vil ikke at de skal få dratt dette ut i tid, fortsetter Helgesen, som får støtte av leder i Gjerstad Venstre, Kai Ove Sandåker.

– Da er det som de har gjort tidligere; du vet aldri hva de finner på. Dette blir uforutsigbart, men du ser denne taktikken fra Senterpartiet mange steder. De er noen hestehandlere, sier Sandåker.

– Vi ba om et svar, så dette er det samme som et nei, legger han til.

Leder av Gjerstad Kristelig Folkeparti, Tormod Sødal, sier at hans parti står likt med de tre andre partiene. Aust-Agder Blad lyktes ikke i å få kontakt med leder av Gjerstad Fremskrittsparti, Tøne Elisabeth Sølvberg, mandag formiddag.

Tro på eget parti

Odvar Voie Eikeland mener det er feil å avklare samarbeidsspørsmålet før valget.

– Da blir hele valget mer eller mindre et regnestykke, sier lokallederen i Senterpartiet.

Eikeland har klokkertro på Senterpartiet til høstens valg.

– Vi går til valget med vårt program og vår liste, og vi har god tro på at folk mener vår liste kan gjøre en god jobb de fire neste årene, sier Eikeland.

– Nå satser vi på et godt valg, hvor vi kan bli bygdas største parti. Senterpartiet i Gjerstad står sterkt, til tross for partiets dårlige oppslutning nasjonalt og regionalt, legger han til.

Artikkeltags