Knepen favoritt i Amedias velgerhjelp

Jonas Gahr Støre har et lite forsprang på Erna Solberg blant dem som har tatt Amedias valgomat.

Jonas Gahr Støre har et lite forsprang på Erna Solberg blant dem som har tatt Amedias valgomat. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

50,5 prosent av brukerne av velgerhjelpen peker på denne statsministerkandidaten.

DEL

For en måned siden lanserte Amedia sin velgerhjelp hos 70 små og store aviser landet over. Velgerhjelpen er ment som et verktøy for folk som er usikre på hvilket parti de skal stemme på valget førstkommende mandag. Så langt har velgerhjelpen blitt brukt til sammen 180.000 ganger, men tallet stiger for hver time.

Dermed er landet forøvrig litt uenig med folk i Risør og Gjerstad. I AABs velgertest ligger Erna Solberg godt foran Gahr Støre. Hele 56 prosent vil at sittende statsminister skal bli sittende, mens 44 prosent ønsker et skifte med Støre.

Velgerhjelpen består av 26 spørsmål der brukeren må ta stilling til hvorvidt man er enig eller uenig i en politisk påstand. I tillegg har flere av Amedias lokal- og regionsaviser fått anledning til å tilføye sine egne spørsmål med lokale vrier, for eksempel om samferdselsspørsmål.

Ennå ikke bestemt deg for hvem du skal stemme? Ta velgerhjelpen her!

Brukerne av velgerhjelpen har også fått anledning til selv å plukke ut sine hjertesaker. Bakgrunnstallene fra Amedias aviser viser at våre lesere er særlig opptatt av tre spørsmål: Hvem som bør bli statsminister etter valget, arbeidslivssaker og skolesaker.

Støre eller Solberg?

Mellom de to statsministerkandidatene Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H) er det nærmest dødt løp i spørsmålet om hvem som er Amedia-lesernes favoritt. 86.000 sier de ønsker at Erna Solberg skal fortsette som statsminister, men 88.000 ønsker at Ap-leder Jonas Gahr Støre skal ta over jobben etter valget.

Det betyr at 50.5 prosent svarer at de ønsker seg Jonas, mens 49.5 svarer at de vil ha Erna.

Et interessant moment er at det er kvinner som i all hovedsak ønsker seg Støre som ny statsminister. 57 prosent av kvinnene som har tatt velgerhjelpen ønsker seg ny statsminister, mens 55,6 prosent av mennene ønsker at Erna Solberg skal få fortsette.

Støre ser også ut til å ha et godt grep om ungdommen, mens de eldre gruppene oftere svarer at de ønsker seg Solberg.

Andre saker

I de aller fleste av spørsmålene fordeler brukerne av velgerhjelpen seg mer eller mindre jevnt utover. Men i enkelte spørsmål ser vi tydelige resultater. Blant annet svarer 43 prosent av brukerne at de er «helt uenige» i spørsmålet om Norge bør melde seg ut av EØS-samarbeidet.

50,3 prosent av brukerne svarer også at de er «helt enige» i at pelsoppdrett bør forbys i Norge. Og 52,7 prosent er helt enige i at politireformen bør endres.

Kun 4,7 prosent av brukerne er enige i at vi bør få en strengere abortlov i Norge, mens 51,8 prosent er helt uenige i at vi bør ta imot flere kvoteflyktninger til Norge.

62 prosent av brukerne er «helt enige» i at vi bør ha en nasjonal maksgrense for antall elever per lærer i klasserommet.

Resultatet til slutt

Til slutt får brukerne en oversikt over hvor enige/uenige de er med hvert av de 9 partiene som er med i velgerhjelpen. Dersom alle brukerne velger å gi sin stemme til det partiet som velgerhjelpen mener de er mest enige med, vil de 180.000 amedia-lesernes stemmer fordele seg slik:

Arbeiderpartiet 25,7, Senterpartiet 13,5, Kristelig Folkeparti 13,1, Høyre 11,0, Miljøpartiet de grønne 11,2, Fremskrittspartiet 9,4, Sosialistisk venstreparti  7,5, Venstre 5,3, Rødt - 3,3

Det er flere grunner til at resultatene fra velgerhjelpen skiller seg betraktelig fra hva folk oppgir at de faktisk skal stemme til meningsmålingsistitutter. Spørsmålsutvalget i velgerhjelpen representerer ikke nødvendigvis de sakene som hver enkelt velger mener er avgjørende for sitt valg. 

Mange velger seg også ut et parti på bakgrunn av en, eller noen få enkeltsaker, og ikke partiets helhetlige politikk.

Velgerhjelpen er utviklet av Amedia i samarbeid med Avisenes Nyhetsbyrå. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken