Overvåket byens havner

PUST I BAKKEN: Bengt Olav Songe (f.v.), Odd Harry Pedersen og Per Kristian Sandvik tilbake fra vaktpost på Risørs havner tirsdag ettermiddag.Foto: ole Henrik Hansen

PUST I BAKKEN: Bengt Olav Songe (f.v.), Odd Harry Pedersen og Per Kristian Sandvik tilbake fra vaktpost på Risørs havner tirsdag ettermiddag.Foto: ole Henrik Hansen Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Denne uka har Heimevernet hatt øvelse i Risør for første gang på mange år.

DEL

Det ble imidlertid en kjølig start på øvelsen for den 34 mann store troppen fra Heimevernet, med uværet tirsdag. Heldigvis viste sola seg utover ettermiddagen.

– Det var kaldt, og nå er jeg våt helt inn. Det får tørke på kropp, ler Beng Olav Songe fra Laget.

Han har pause sammen med Per Kristian Sandvik og Odd Harry Pedersen, begge fra Risør, etter endt vakt.

– Vi har drevet vakthold på alle kaiene i byen, i tillegg til å sikre anlegget her. Nå kom vi akkurat tilbake fra vakthold, forteller Sandvik.

På spørsmål hvordan et det er å være med på øvelse, ler alle.

– Det er jo sosialt – og det er bra. Det får være med det, smiler Odd Harry Pedersen.

– Og så er det greit å bli litt oppdatert på sanitet. Det kan man ta med i det sivile liv, sier Sandvik.

De er imidlertid enige om at det er greit å ha øvelse i hjemlige strøk. De har aldri vært på øvelse i Risør tidligere, da HV ikke har hatt større aktivitet i byen på nærmere tjue år.

Overvåket

Over hele Agder har Heimevernet hatt øvelse denne uka, og områdesjef kaptein Knut Aall forklarer hvorfor de er tilbake i Risør.

– Med våpnene vi brukte tidligere måtte vi øve på Evje, og dermed forsvant øvingsmønsteret fra å være lokalt. Nå har vi ikke våpen som er så tunge, og vi har i større grad fått tillatelse til å bruke lokale skytebaner. I tillegg hadde vi noen år med lavere øvingsaktivitet, men den er på vei opp, sier han.

Operasjonen ble avsluttet i løpet av onsdagen, etter et drøyt døgn.

– Vi var på plass på Krana, i Buvika og på Dampskipsbrygga fra klokken ni, og vi etablerte leir på Randvik. Der kan vi også drive leksjoner. Vi sender ut patruljer, og så har vi soldater som er stasjonert på disse kaiene til enhver tid, forteller troppsjef fenrik Stig Østerholt.

– Havnene i Risør er ikke nødvendigvis verdens navle, men vi øver på å overvåke. Oppgaven nå er å avsløre mistenkelig aktivitet i dette området. Det er blant annet noen sivilkledde personer som har i oppgave å teste vår evne til å drive overvåking og kontroll.

Kommer tilbake

Neste år får Heimevernet nye våpen og vil være fraværende fra Risør, før det året etter er befalsøvelse. Om tre år er de tilbake igjen.

– Er Risør et bra sted å øve?

– Alle steder er bra å øve, men det er helt andre hensyn å ta når man operer i et sivilt samfunn, sier Aall, og legger til at Heimevernets aktivitet vil bli større i årene fremover.

– HV er Norges største stående styrke nå, med oppgave om å passe på landmassene. Det tror jeg ikke folk er klar over, sier Stig Østerholt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken