100 år med furu på eik

Fra hamp til krem: Ole-Jacob Broch har fått med seg Tove Esnault som festgeneral til lørdagens feiring. Foto: Stig Sandmo

Fra hamp til krem: Ole-Jacob Broch har fått med seg Tove Esnault som festgeneral til lørdagens feiring. Foto: Stig Sandmo

Artikkelen er over 4 år gammel

Helt siden 1916 har det vært kontinuerlig drift ved båtbyggeriet til Emanuel Moen & sønn. Neste lørdag dekkes det til for feiring av jubilanten.

DEL

Jubileumsfest på Moen:Lørdag 11. juni blir det stor fest med bursdagskake på Moen. Alle i bygda som er involvert i båtbyggersamfunnet, alle slekninger av de gamle båtbyggerne, alle arbeiderne, er invitert til fest, og hedersgjesten blir Emanuel Moens datter på 92 år som tar turen ned fra Åseral. Det er Risør Kystkultursenter og Kystens Dag som arrangerer og inviterer til festivitas for å vise det unike kulturhistoriske samfunnet som ligger på Moen.

I et rikt jubileumsprogram, som åpner for publikum på formiddagen, blir trebåter , båtbyggerkunst og båtbuggermiljøet satt i sentrum.

Stort program

Ordfører Per Kr. Lunden og Marie Gregersen står for åpningstalen, og Grunde Hannemyr skal kåsere om MF «Øisang» 66 år lange ferd over Østerfjorden. Flere gamle stolte byggverk fra Moen har meldt sin ankomst. «Boy Leslie» holder åpent skip, redningsskøyta «Stavanger» kommer og kanonjolla i full krigsmundur. Det blir snekkerverksted, dukketeater og Elias-båten for de yngste. Aust-Agder Museum viser sine digatale skatter fra Gregersens båtbyggeri som hadde sin storhetstid på Moen fra 1906 til 1997. Fra Nes Jernverk kommer en smed, som forøvrig er norgesmester i smedkunst, for å blåse liv i den gamle smia som det ikke har vært glør i på over tjue år. Utpå ettermiddagen blir det jubileumsforestilling inne i ei av båtbuene med blant annet Alexander Hermansen, Shantykoret, solister og dansere fra Motio-akademiet. Alt dette og mer til vil foregå i de gamle tradisjonrike industribyggene på Moen. Her oser det av stolte tradisjoner og linolje.

Rike tradisjoner

- Her bygget de store barkskip på opptil 150 fot i storhetstida mellom 1850 og 1880, sier Ole-Jacob Broch, som er daglig leder og en av båtbyggerne som sørger for at driften fortsatt holdes i hevd ved båtbyggeriet.

Etter at stål og damp og propeller inntok verdenshavene, ble det lite vind i seilene for seilskipene fra Moen, nedgangstida rammet og mye av trebåtbygginga ble nedlagt. Men brødrene Petter og Emanuel Moen ville ikke gi opp og startet sammen med Thor Nilsen Sauvik opp dagens jubilant i 1916.

– De sto der og så ut over havet, der så de fremtiden. Så begynte de å bygge Risør-skøyta, fiskebåten som skulle bli det dominerende valget for fiskere, ikke bare på Sørlandskysten, men langt nordover i landet også. Ole-Jacob Broch sier at disse kulturhistoriske verdiene som ligger i anleggene på Moen er unikt i Norge.

Kulturisme

– Her på Moen har vi den største samlingen av båtbyggertradisjoner som finnes i landet. Dette skal vi ta vare på i fremtiden og vi skal vise det frem til publikum og la dem ta del i denne kulturskatten vi har her. Broch tror at fremtidens turisme og reiseliv vil dreie seg mye om gamle kulturminner og kaller det kulturisme.

– Gamle trebåter er kystens svar på stavkirkene, avslutter båtbyggeradmiralen.

OBS! I torsdagens AAB kunne det leses at arrangementet på Moen gjennomføres førstkommende lørdag. Det er ikke riktig. Jubileumsfesten gjennomføres lørdag 11. juni. AAB beklager.

Artikkeltags