– Vi henger langt etter andre land

VIL HA FLERE RESERVATER: Tore Barstad ved Risør Akvarium er svært fornøyd med hummerreservatet i Risør, men han ønsker flere langs kysten. Han mener Norge ligger langt etter land som Australia og New Zealand.

VIL HA FLERE RESERVATER: Tore Barstad ved Risør Akvarium er svært fornøyd med hummerreservatet i Risør, men han ønsker flere langs kysten. Han mener Norge ligger langt etter land som Australia og New Zealand. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tore Barstad mener det er viktig å få til en ordning med flere reservater langs hele kysten.

DEL

Regiondirektør for Sør i Fiskeridirektoratet, Erik Ludvigsen, uttalte fredag til NRK at myndighetene ønsker å opprette hummerreservater langs hele den norske kysten.

Reservatene i Arendal, Tvedestrand og Risør har gode resultater å vise til. Hummerbestanden er imidlertid på et historisk lavmål.

– Vi ser at der hvor det er etablert fredningsområder har det god effekt. Kan vi få dette flere steder vil det forhåpentligvis også ha en god effekt der, sier Ludvigsen til statskanalen.

Les også: Hummeren fredes utenfor Risør havn

– Henger etter

Tore Barstad ved Risør Akvarium har ansvaret for reservatet i Risør, som strekker seg fra Randvik til Skomakerskjær. Han ønsker Fiskeridirektoratets forslag hjertelig velkommen.

– Det er veldig viktig å få en ordning i hele Norge. Vi henger langt etter land som Australia og New Zealand når det kommer til reservater. Det er snakk om et så lite inngrep, og vi har samtidig så store områder i Norge, sier Barstad til Aust Agder Blad.

Les også: Skal fiske hummer i reservatet i ti dager

Stor økning

Tore Barstad viser til tallene i Risør.

– Vi er kjempefornøyde. Da vi begynte i 2007 fisket vi med ti tegner på ti døgn. Det ga 57 hummere med en gjennomsnittslengde på 23,5 centimeter, sier han.

– I fjor fikk vi nærmere to hundre med en gjennomsnittslengde på 29,5 centimeter. I tillegg beveger noen seg utenfor reservatet og blir fanget der. Tallene sier egentlig sitt. Det er hva som skjer når de får vokse og formere seg uforstyrret, legger han til.

Les også: Like mange hummere som i fjor

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken