Bytter steinbit mot sjøhester

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Fire flekksteinbit og noen flyndrer lastes forsiktig over i fraktebokser. Destinasjonen er Tyskland, hvor de skal vises fram i en nasjonalpark.

– Dette er tredje året de er her og får fisk de ikke kan skaffe selv i Tyskland. Blant annet så hentet jeg nylig ned åtte flekksteinbit fra Tromsø som de får med fire av, forteller Tore Barstad ved Risør Akvarium.

Viktig å være allsidig

Selv om Multimar Wattforum er et langt større akvarium, påpeker sjefen for stedet at samarbeidet med norske miljøer er viktig. De har nettopp hatt en uke hos Flødevigen, og er i Risør som en siste stopp før turen går hjem til Tyskland.

– For oss er det viktig å få alle mulige arter fra nordatlantisk fauna, og det er ikke alt vi kan finne langs den tyske kysten. Så for oss er turene til Norge viktig både for å få fisk og for å utvikle samarbeidet slik at vi får kunnskap om artene vi har fra nordområdene, sier dr. Gerd Meurs-Scher.

Han trives godt blant fisk og mennesker i Risør Akvarium.

– Du kan se at alt her er både bygd og drevet av kjærlighet. Så det de ikke har i finansielle ressurser, tar de igjen i entusiasme.

Sjøhester til vinteren

For Tore Barstad er besøket av kolleger sjeldent, men viktig. Bransjen med akvariumdrift er tross alt ikke spesielt stor her hjemme.

– For meg er det morsomt å treffe kolleger og kunne utveksle erfaringer. Til vinteren reiser jeg ned til Schleswig-Holstein for å besøke dem, og da får jeg med meg sjøhester hjem. De er kostbare om vi må kjøpe de, så dette er et godt bytte for oss. I tillegg tenker vi på å få med noen skater opp samtidig. De er i Skagerrak, men trålerne her får de neste aldri, sier Barstad.

For til vanlig forsynes Risør Akvarium med fisk hentet opp av lokale fiskere.

– Det er flere som leverer til oss. Steinbit, nålefisk, leppefisk. Ja, egentlig det vi spør om. Men noe må vi få utenfra, og da er slikt samarbeid som med tyskerne gull verdt.

Ps. I avisreportasjen kom vi i skade for å skrive havhest i stedet for sjøhest. Siden havhest er en fugl, gir dette lite mening. I nettsaken over er dette rettet. Aust-Agder Blad beklager feilen.

Artikkeltags