Risør har flotte kvaliteter og ressurser. Disse må vi stimulere og foredle. Det kommer en tid etter koronakrisen.

Det er viktig å følge myndighetenes retningslinjer for smittevern, men mange gjør irrasjonelle og forhastede valg i panikk. Hamstrer dopapir, avbestiller alle ferier, avlyser alle begivenheter ut året osv. Det er ikke bra for solidaritet og samfunnsøkonomi.

Det er ikke sikkert vi trenger å ta alle de beslutningene nå. Olav Thon sier blant annet: «Har jeg mulighet til å utsette en beslutning, så gjør jeg det. Senere vil jeg ha mer informasjon, og muligheten til å gjøre en bedre beslutning». Dette kan vi kanskje lære noe av.

Det mest fornuftige mange av oss kan gjøre nå, i tillegg til å følge myndighetenes smittevernråd, er å tenke framover og planlegge for et (nærings-) liv etter korona.

Det er det mange i Risør som gjør: Restaurantene tilbyr take-away, butikkene har fått på plass nett-løsninger og hjemkjøringsløsninger. Mange er kreative og finner løsninger. Det er viktig at vi støtter lokale bedrifter, bruker penger lokalt. Bestill rørlegger, service på bilen og omlegging av dekk. Kjøp kunst. Kjøp gavekort. Bestill blomster til noen som fortjener det. Støtt Risør og støtt arbeidsplasser.

Helsepersonell, butikkansatte og alle som holder samfunnet i gang fortjener heiarop, men det fortjener jammen de som står på og jobber for noe som skal skje en gang når samfunnet kommer tilbake til normalen. Vi har lite å tape, og alt å vinne. Stå eventuelt klare med altenative opplegg som kan rigges på kort tid. Det kommer til å være kjærkomment når smittevernreglene myknes opp.

Heia dem som klekker ut nye tjenester og produkter. Heia dem som holder reiselivsbedrifter i gang. Heia alle som jobber med festivaler og arrangementer. Ikke gi opp, ikke avlys før dere må. Det er lenge til sommeren. Vi trenger noe å se fram til. Mange kommuner gir garantier for at kulturmidler kan beholdes selv om arrangement blir avlyst. Jeg håper dette er tilfelle også i kulturbyen Risør.

Risørs festivaler er en viktig del av Risørs identitet og bærebjelker for handel og reiseliv, en drøm å holde fast i, spesielt i år som vårknipa er ekstra ille. Tenk hvor flott det blir med konserter igjen, kunsthåndverkerne som kommer og trebåtene i indre havn. Tenk for en fest denne sommeren kan bli.

Mens vi venter gjelder det å bruke tiden konstruktivt. Jeg har plantet blomster selv om jeg vet at kanskje ikke 17.mai-toget kommer til å passere huset mitt i år. Jeg har plantet likevel.