- Vi kunne hatt rekordår, men taper millioner

OMSETNINGSSVIKT: Jeg håper de gode tallene fra mai og juni gjør at vi kommer noenlunde likt ut på årsbasis, men vi får det betydelig mer strevsomt gjennom høsten og vinteren enn det vi pleier, sier Yngvar Aanonsen, daglig leder for Risør Fiskemottak. foto: cathrine Gram

OMSETNINGSSVIKT: Jeg håper de gode tallene fra mai og juni gjør at vi kommer noenlunde likt ut på årsbasis, men vi får det betydelig mer strevsomt gjennom høsten og vinteren enn det vi pleier, sier Yngvar Aanonsen, daglig leder for Risør Fiskemottak. foto: cathrine Gram

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

- Forskerne var to år for sent ute med å sette ned kvotene, og nå er de for sene med å justere dem opp igjen, sier Yngvar Aanonsen.

DEL

Ved Risør Fiskemottak er de inne i årets aller travleste uker. Likevel er omsetningen halvparten av hva den har vært i tidligere.

- Vi går mot en omsetningssvikt på mellom fire og fem millioner i forhold til juli i fjor. Det kan bli vanskelig å ta igjen i høstmånedene, sier Yngvar Aanonsen.

Grunnen til det store tapet er det dårlige rekefisket. Det vil si, rekefisket er sjeldent godt, men mengden man får lov til å fiske er begrenset av rekekvoter som ikke er oppjustert i forhold til veksten i bestanden de siste årene.

Feilberegner

- Min påstand er helt klar. Forskerne har ikke klart å fange opp at rekebestanden er tilbake på samme nivå som i 2008. Da fisket risørbåten Ero 80 tonn reker på sommerkvoten. I år har den lov til å fiske 32 tonn, forteller Aanonsen.

Skipperen på Ero, Erlin Anfinnsen (63) er enig med Aanonsen i at kvotene er for lave.

- Det er rikelig med reker, og bra fiske. I dag har jeg hatt to tauinger i løpet av seks og en halv time, og fått 750 kilo, forteller han.

- Alle fiskerne vet at bestanden er på full fart oppover, men forskerne har satt kvoten på grunnlag av de dårlige årene som har vært. Det er veldig vanskelig for oss som vanligvis bruker gode årene på å bygge oss opp, fortsetter han.

Reketørke

- Det er ikke lønnsomt å fiske kreps, og vi har ikke rettigheter til å fiske noe annet. Og det er ikke noe alternativ for oss å kjøpe nye rettigheter, sier Anfinnsen som dermed ligger til kai store deler av uken.

Kvoten han har lov til å fiske, fylles på halvannet døgn. I løpet av neste uke er sommerens rekekvote brukt opp. Da må han vente til 14. august før en ny periodekvote trer i kraft.

- Det betyr at det blir veldig vanskelig å få fatt i reker i de to første ukene av august, sier Aanonsen.

 Vanligvis har fiskemottaket hatt den store flekkerøysbåten Piraya til å levere hver sommer, i tillegg til risørbåtene Ero, Luro og Borrøy.

- I år ble kvotene så små at Piraya ikke fant det lønnsomt å fiske reker. Luro og Borrøy fisker så små kvanta at de ikke hemmes nevneverdig av kvotene, men det er ikke snakk om mer enn tretti kilo per dag per båt, forteller han.

Nå må Aanonsen bruke de kommende månedene på å prøve å ta igjen noe av den tapte juliomsetningen.

For forsiktige

- Grunnen til at man var så forsiktige i anslaget for rekekvotene i fjor, er at forskerne var usikre på presisjonen i resultatene fra forrige bestandsmåling, sier Carsten Hvingel ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

- Nå ser vi at alt tyder på at de positive målingene var korrekte, og at forbeholdene man tok var overdrevne. Dette vil vi ta til etterretning under rådgivningen for neste års kvoter, sier Hvingel til AAB.

Artikkeltags