Risør kommune: Ikke besøk helseinstitusjoner hvis du har disse symptomene

– Besøkende til helseintitusjoner som Frydenborgsenteret bør følge kommunens råd, sier kommunelege Hans Tomter .Foto: Arkiv

– Besøkende til helseintitusjoner som Frydenborgsenteret bør følge kommunens råd, sier kommunelege Hans Tomter .Foto: Arkiv

Både Risør og Gjerstad kommuner trapper opp anbefalingene for besøkende til kommunale helseinstitusjoner.

DEL

I forbindelse med koronaviruset har Risør kommune trappet opp sin smittevernberedskap. På kommunens hjemmesider ligger det en beskjed til besøkende på helseinstitusjoner i kommunen.

Restriksjoner av besøkende til sykehjem, heldøgns omsorgsbolig og øyeblikkelig hjelp døgnplasser er nå sendt ut til alle fylker.

Flere beboere på disse institusjonene vil på grunn av høy alder og sykdommer ha økt risiko for alvorlige sykdomsforløp ved smitte av COVID-19.

Kommunelege i Risør, Hans Tomter, sier at det for Risør gjelder Frydenborgsenteret, Sandnes ressurssenter og Orreveien ressurssenter.

– Jeg har tett dialog med både leger og enhetsledere, samt beredskaspasnvarlige i kommunen. Informasjonen fra Folkehelseinstituttet er god og oppdateres hele tiden. Det vil selvfølgelig være noen gråsoner og lokale hensyn å ta.

Ved stor spredning lokalt vil det komme ringvirkninger, og det er noe av det kommunene jobber med, sier Tomter.

– Vi må for eksempel ha en plan om det blir slik at personer som jobber med viktige kommunale funksjoner blir satt i karantene. Det er noe av det vi planlegger lokalt, som en del av beredskapsplanene.

Kommunen skriver også, i likhet med Folkehelseinstituttet, at COVID-19 kan gi helt milde symptomer, slik at lett forkjølelse eller snue i seg selv uten andre tegn til sykdom bør føre til at besøk til institusjon utsettes.

Det betyr ikke at sykdommen rammer alle like lett, og som med annen sykdom er det ofte eldre, og personer med andre underliggende sykdommer som kan bli alvorlig syke av koronaviruset.

Restriksjoner for besøkende til kommunale helseinstitusjoner

Helsedirektoratet råder til at følgende personer ikke besøker kommunale helseinstitusjoner:

 • Personer som vært i områder med vedvarende spredning av COVID-19 siste 14 dager.
 • Personer som siste 14 dager har vært i nærkontakt med person som er bekreftet smittet med COVID-19.

  Nærkontakt defineres som:

  - bodd i samme husstand

  - pleiet/behandlet eller håndtert prøver fra smittet pasient uten å ha brukt anbefalt smittevernutstyr

  - oppholdt seg i et avgrenset miljø med en person som er bekreftet syk med covid-19 i mer enn 15 minutter og på mindre enn 2 meters avstand, har sittet i nærheten (to seter eller nærmere i alle retninger) av en person som er bekreftet syk med covid-19 på fly

  - har vært del av samme reisefølge som en person som er bekreftet syk med covid-19

 • Personer som siste 14 dager har hatt tegn til luftveisinfeksjon. Symptomer med feber, sår hals og hoste er rapportert. COVID-19 kan hos en del gi helt milde symptomer slik at lett forkjølelse eller snue i seg selv uten andre tegn til sykdom bør føre til at besøk til institusjon utsettes.
Artikkeltags