Klarte ikke stanse rådmannens flytteplaner - i kveld

TAPTE - FORELØPIG: Stian Lund og et mindretall i bystyret ville sette ned foten for flytting av kommuneadministrasjonen til sentrum allerede i kveld, men vant altså ikke fram. Rådmannen har fått tillatelse av politikerne til å utrede flytteplanene videre.

TAPTE - FORELØPIG: Stian Lund og et mindretall i bystyret ville sette ned foten for flytting av kommuneadministrasjonen til sentrum allerede i kveld, men vant altså ikke fram. Rådmannen har fått tillatelse av politikerne til å utrede flytteplanene videre.

RISØR RÅDHUS (AAB): 12 representanter stemte mot å gå videre med flytteplanene. Men, flertallet på 16 stemte for.

DEL

Rådmann Trond Aslaksen har lenge varslet at han ønsker at hele kommuneadministrasjonen skal flyttes fra dagens kommunehus på Frydendal til Risør sentrum.

LES OGSÅ: Dette vil Trond Aslaksen bruke kommunehuset til hvis administrasjonen flytter

Får de lov til å gå videre?

Flytteønsket har skapt mye debatt lokalt. I kveld skal bystyret ta stilling til om saken skal utredes videre, eller droppes. Før møtet sier Venstres Stian Lund at han er veldig mot planene.

- Dette kommer til å koste penger. Jeg ønsker at vi bruker ressursene på å skjøtte primærtjenestene våre, forklarer Lund i en kommentar rett før møtet ble satt i kveld.

Lobbyvirksomhet før møtet

Lund henvendte seg til KrF og Miljøpartiet De Grønne før behandlingen av saken og lurte på om det var mulig å få med dem på et kontraforslag fra borgerlig side om å stanse utredningen allerede nå. MdGs Rune Hansen ville ikke love det, mens den ene av KrFs tre representanter ga tydelig uttrykk for at hun var mot.

På spørsmål om hva Lund tror resultatet av avstemmingen blir i saken, smiler han lurt og sier:

- På en god dag er jeg optimist før bystyremøter, men man vet aldri. Jeg skal gjøre mitt, slår han fast.

Skal saken utsettes?

Elen Lauvhjell har vært saksordfører i saken: - Saken har vært oppe i AMU. Samtlige tillitsvalgte var for å utrede. Det er ikke for å gjøre seg populær at jeg har lyst til å støtte rådmannens forslag. Jeg registrerer at motstanden er stor. Det er viktig at en moderne kommune ikke gror fast i gamle måter å jobbe på. Dette er ikke noen tap-tap-situasjon, men det kan være masse å vinne. I Tvedestrand forer de på en Gris utenfor sentrum, og det har ikke vært heldig for Tvedestrand. Frydendal er ikke sentrumsnært nok til å skape vekst. Vi må satse på sentrum. Det er viktig for fremtiden til Risør.

Mads Henrik Sandnes (Høyre): Forslår å utsette saken. Foreslår å utsette saken til det blir vedtatt en løsning som sikrer økt parkeringersareal i fjell, eller annen utvidelse av parkeringsareal som er skissert i diverse tidligere forslag. Mener kommunen må løse parkeringssitausjonen i sentrum før en eventuell flytting kan bli aktuelt.

Rune Hansen (MDG): Til utsettelsesforslaget må jeg si at parkeringsutfordringer er nesten et ikke-tema. Vi har svært mange ledige parkeringsplasser på Tjenna ti og en halv måned i året. Om sommeren har de kommuneansatte fri.

Paal Eckhoff (Ap): Dette handler om ting som er mye større parkering. Det handler om byutvikling. Vi må heve blikket.

Line Granjord Paulsen (V): Saken kan utsettes, vi vet ikke hva som skjer med kommunereformen. Kanskje vi blir tvangssammenslått.

Lill Jorunn Larsen (KrF): Jeg vil gå mot utsettelsesforslaget. Jeg tror vi bør behandle saken nå.

Mads Henrik Sandes (H): Problemet er ikke antall parkeringsplasser, men kostnadene som følger med å utrede både flytting.

Bystyret vedtar deretter at saken SKAL behandles nå, 19 mot 9 stemmer.

Saken behandles - dette mener de

Rune Hansen: Mye negativt oppmerksomhet der ute. Ved første tanke kan det være lett å tenke "Hva i all verden er vitsen med dette?". Men, vi må ikke glemme at vi er arbeidsgivere. Og våre ansatte vil dette. Det må vi ta på alvor. Dette handler om arbeidsmiljø og utvikling. Vi kan fylle tomme bygg og det vil gi synergier vi kanskje ikke engang klarer å tenke ut allerede nå. Kostnader er det folk er redd for. Jeg synes det er en kul ide.

Paal Eckhoff Salvesen (Ap): -Det er ikke så ofte kommuneadmistrasjonen kommer med kule ideer, men det gjør de nå. Det er sikkert gode og vektige argumenter for å samle alt under et tak. Men, så tenker de noen spennende tanker her, om sentrumsutvikling. Sentrum i Risør er sårbart. Sentrum er hjertet i kommunen og en viktig markør. Det er vår identitet. Sentrumsutvikling handler først om at det må være folk i byen. Og kommunenes folk er også folk. Det kommer masse folk til møter i kommunen som aldri ser sentrum. Hva slags bygningsmasse kan kommunen få tak i? Det er publikum som kommunen betjene, så det bør være under samme tak. Det bør være lett tilgjengelig.

Sigbjørn Tønnesland (Ap): - Etter oppmersomheten i sosiale medier å dømme er det mange der ute som har utredet alt på forhånd. Når rådmannen, som er kommunens leder, foreslår dette er det ikke fordi han vil tape penger eller bli mindre effektiv.

Ruth Aanonsen Homme (KrF): -Er i utgangspunktet skeptisk. Opptatt av levende sentrum, men bekymret for parkering. Vanskelig å si ja uten at parkeringstilbudet er utredet. Kan dere ikke begynne å bruke sentrum mens dere er på Frydendal? Legge større møter og arrangementer til sentrum? Det er viktig at brukerne finner alle tjenester på samme sted. Dette tror jeg at jeg mener. Men, kanskje jeg ombestemmer meg.

Tove Hansen (Ap): -Jeg er ikke enig med mine partikolleger, og vil begrunne det. Jeg sitter som vara i AMU og var tilstede der. Først vil jeg kommentere at rådmannen prøver å få oss til å begrense oss i antall utredninger. Nå ber han om en ny. Han har også sagt at det ikke er noe i veien med kommunehuset på Frydendal. Hvor kommer da flyttebehovet fra? Forstår at mange ønsker mer moderne lokaler, men som politikere må vri og vende på hver krone. Og da lurer jeg på: Har vi egentlig råd til dette? Å høre litt på hva folk sier der ute er vel ikke helt dumt, de har jo faktisk valgt oss inn. Ingen sak har fått så mye entydige negative kommentarer som denne. La oss høre dem.

Trond Aslaksen (Rådmann): Jeg skal ikke si for mye, men jeg skal i en sak som denne skal jeg tillate meg å være litt politisk. Dette handler ikke om at jeg ikke er fornøyd eller at vi ikke er fornøyde med lokalene våre. Jeg går ikke inn et furtemodus hvis vi blir sittende der vi gjør. Men, dette handler om sentrumsutvikling og det handler om organsisajonsutvikling. Dette er kun en utredning.

Lill Jorunn Larsen (KrF): Viktig å ha fokus på at vi ikke skal avgjøre flyttingen i dag. Jeg har tidligere stemt for utredning. Det gjør jeg fremdeles. Jeg har endel betenkeligheter med flytting, men jeg ser ikke hele bildet uten et skikkelig beslutningsgrunnlag. Hvis vi ser på det som sentrumsutvikling, ser jeg positive sider, men andre sider betyr mer. For eksempel å prøve å få folk til å bosette seg der. Økonomi er viktig, men det er organisasjonsutvikling også. Jeg er ikke så redd for å bruke noen kroner om det. Det er en ting som kompliserer litt, nemlig hvor helsehuset vårt skal ligge. Her blir det mye store ting å ta hensyn til.  Skal de ligge vegg i vegg?

Saken splitter partiene

Randi Gunsteinsen (Ap): Sentrumsutvikling er viktig og derfor er jeg for å utrede. Vi er ikke alene om å tenke slik som dette. Kristiansand gjør akkurat det samme. Vi må bruke de mulighetene vi har, for å utvikle sentrum. Jeg strittet først i mot, men det skjer ekstremt mye i måten å jobbe på. Jeg jobber selv på Fylkeshuset i Arendal og der går digitaliseringen i et voldsomt tempo. Seks merkantile stillinger har allerede forsvunnet. Vi må være moderne.

Willy Thorsen (V): Nå er det gøy å se at det er litt uenighet i Arbeiderpartiet også. Jeg er enig med Elen. Vi må gi dette en sjanse og se. Jeg har diskutert dette med handlende fra Kragerø. Der snakker de om før og etter flytting av kommunen ut av sentrum. Så mye betyr det. Men vi er uenige i Venstre også.

Stian Lund (V): Ja, vi er uenige i Venstre også. Denne saken begynte med et vekkelsesmøte med en byplanegger fra Arendal. "Nå skal alt til sentrum". Koste hva det koste vil. Effektivtet er viktig i offentlig administrasjon. Huset på Frydendal må være velfungerende nok? Det er nylig rustet opp også. Vi er arbeidsgivere, men vi må ha en hånd på rattet. Vi kan ikke innvilge alle ønsker, og jeg ønsker å prioritere primærtjenestene. Fordelen må jo være å være samla under ett tak. Ikke alle brukerne kan heller ta seg rundt. Vi må snakke om biler. Det er seksti kontorer på kommunehuset. Det er seksti biler. Det er bare festtaler når vi sier at vi går på jobb. Vi gjør ikke det. Og så er det etterbruk av bygge. Størrelsen på VIRK aner vi ingenting om i fremtiden. Jeg vil på det sterkeste advare mot å gjøre en næringssak ut av dette, jeg tror det blir svært ineffektivt.

Ragni MacQueen Leifsson (Ap): I dag er jeg enig med Stian fra Venstre. Er dette virkelig det vi vil bruke de få kommunale kronene vi har på? Dette er dårlig timing, og dårlig bruk av ressurser. Kanskje vi kan vente og se hva de gjør andre steder, der de jobber med liknende saker? Så kan vi bruke vår tid og våre penger på noe annet.

Jens Høibø (Ap): Spennende debatt! Jeg må innrømme at jeg har hatt en reise gjennom denne saken. Den gikk fra veldig sterk skepsis til tvil og over til litt nysgjerrighet. Det refereres til et vekkelsesmøte med byplanleggeren, jeg husker det vel ikke slik. På spørsmålet "hva skal til for å få mer folk til byen?", svarte han: Mer folk. Dette er fagmannens råd. Vi vedtar ikke flytting i dag. Men, utredningen er viktig. Vi kan også gå raskt fra ord til handling hvis utredningen viser at dette er fornuftig.

Espen Hageli Henriksen (V): Ordfører, nei takk!

Per Kristian Lunden: - Jeg vil ta Risør sentrum i bruk som arbeidsplass allerede i dag. Det finnes mange gode steder for kommunen å sitte. Jeg hadde et forhandlingsmøte i Holmen-saken på kafeen til Yngvar på Holmen og jeg har aldri oppnådd så mye i en forhandling noen gang.

Trond Aslaksen: Jeg setter pris på debatten. Her er det ulike meninger, men ingen latterliggjøring av ideen. Det er saklige innvendinger og det er bra. Poenget med å ha tjenestene under ett tak har blitt dratt fram. Jeg tror dette blir mindre viktig i fremtiden. Den digitale kommunen vil se helt annerledes ut enn en publikumsskranke.

Dag Songe (Høyre): Jeg synes det er en spennende organisatorisk ide dersom vi hadde ubegrensede midler. Hva er egentlig hensikten? Gir det vekst å flytte seksi arbeidsplasser 1,2 kilometer? Vi er forpliktet til å høre på de som har valgt oss inn. I sosiale medier og liknende har det sjelden vært så mye oppmerksomhet som i denne. Dette kan vi løse gratis ved å legge så mye aktivitet som mulig til sentrum uten å flytte.

12 stemte mot. 16 stemte for rådmannens innstilling. Han får altså lov til å gå videre med å utrede sine mulige flytteplaner.

Artikkeltags