Da Risør skolemusikkorps ankom torvet, fikk de en ærefull overraskelse: Årets kulturpris

Artikkelen er over 1 år gammel

– Årets kulturprisvinner er noe av det beste Risør har og står for, sa ordfører Per Kristian Lunden.

DEL

Lørdag var det nisseparade i Risør sentrum. Tradisjonen tro stilte Risør skolemusikkorps opp med musikk og julestemning.

Det de ikke visste var imidlertid at det skulle bli gjort litt ekstra stas på korpset, som fyller 70 år i år.

På torvet sto nemlig Risørs ordfører Per Kristian Lunden med en helt spesiell tale. En tale som endte med å fortelle at Risør skolemusikkorps er vinnerne av årets kulturpris, og med det 15 000 kroner.

– Har gledet og rørt Risør

– Årets prisvinner er en institusjon i kulturlivet. Vi deler prisen ut til en gruppe som er en del av en bevegelse som har gledet og rørt Risør, Norge og hele verden. Årets prisvinner i Risør er 70 år i år. Den er uten hentydning til alderen på utøverne, men institusjonen som ble etablert i Risør for 70 år siden, sa Lunden til forsamlingen, før han gikk inn på historikken til korpset.

– Det var Mads Victor Norman som i 1948 først foreslo å danne denne institusjonen i Risør. Og slik ble det. Bare for gutter og ingen jenter – for det var ingen tradisjon for at jenter deltok den gangen. Etter noen år, i 1952, vedtok styret å danne en støtteforening, nemlig Mødreforeningen. Det var med andre ord damene som trådte til og gjorde alt det som trengtes hjelp til. Etter hvert skiftet Mødreforeningen navn til en mer nøytral venneforening. Og jentene kom med på lik linje med guttene i alt dette institusjonen drev med, fortalte Lunden, og fortsatte:

– Mødreforeningen og venneforeningen ble en svært viktig støttespiller, akkurat slik alle støttespillere er i dag. Det er utrolig mange mammaer og pappaer, som drar dette lasset sammen, så denne dugnadsgjengen skal også ha en stor takk, kanskje for at vi i det hele tatt kan feire jubileum og kulturprisen.

Gleden av å gjøre noe sammen

Han påpekte at Risør skolemusikkorps er flinke til å bruke byen, både til hverdags og fest.

– Årets kulturprisvinner er noe av det beste Risør har og står for, sa han.

– Nøkkelen er engasjement, evnen til å yte noe ekstra, gleden av å gjøre noe sammen, alltid ha troen på å bli bedre, evnen til å stå opp veldig tidlig på 17. mai og talentet til å kunne gå i takt – i alle fall sånn noenlunde, sa Lunden, og presiserte at prisen går til både utøvere og støttespillere.

Artikkeltags