Prisen for "årets båt" til lokal båtbygger

Johan Andersen fra fikk prisen "årets båt".

Johan Andersen fra fikk prisen "årets båt". Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Under prisutdelingen på årets trebåtfestival gikk den gjeveste prisen av de alle til båtbygger John Andersen og hans "enkle" pram "Bamse af Riisøer".

Andersen er kjent for mange, både lokalt og nasjonalt, og en god del har gått på pramkurs hos Andersen de siste vintrene.

Juryens begrunnelse lød:

"Prisen årets båt skal fortrinnsvis tildeles en nybygd båt. Tidligere år, da trebåtnæringen besto av flere aktører enn i dag, lå det også i juryens retningslinjer at prisen, fortrinnsvis, skulle tildeles båtbyggere med trebåtbygging som levebrød."

En kulturformidler

Videre sa Atle Knutsen, juryen leder at:

"Prisen årets båt går også i år til et nybygg. Vinnerbåten inngår i utstillingen på land. Den er finurlig og imponerende, men kanskje ikke oppsiktsvekkende. Arbeidet som ligger bak båten, som er et resultat av ett større kulturformidlingsprosjekt, i mer eller mindre privat regi, representerer en hel enestående innsats for å videreføre prammen som tema. Båtbyggeren har lagt ned en fabelaktig innsats for å bevare prammen, håndverket rundt den og dokumentere båttypen. Gjennom sitt arbeid har han bidratt til å gjøre den svært levende igjen. Det finnes neppe noen måte å få folk interessert i trebåter på, enn at de er med på å bygge den selv. Slik som denne trebåtbyggeren har bidratt til igjennom sine kurs på Hammeråker på Moen i Risør. Prisen for årets båt går til en trebåt i sin nær enkleste og reneste form, en navnløs pram og til trebåtbygger John Andersen".

Den hedrede båtbyggeren var tydelig overrasket over tildelingen.

-Årets båt står det på plaketten her. Det var jo utrolig gilt. Det er jo ikke store båten da, men den er jo fin.

Les et intervju med prisvinneren i papirutgaven av Aust-Agder Blad på tirsdag.

 

Øvrige vinnere var:

Årets privat-restaurerte motorbåt: Båten "Tiffany" og eierne Espen Bergan og Gru Furgård.

Årets verfts-restaurerte seilbåt: "Irene VIII" og Thomas Roche. Båten er opprinnelig norsk, men holder nå til i Marseille, Frankrike.

Årets privat-restaurerte seilbåt: Sjekta "Ulabrand" og Dag Høibø.

Årets stand: Dannevigs Båtbyggeri fra Arendal.

Årets hederspris: Oddbjørn Jørgensen fra Eikeli trebåtbyggeri i Arendal

Artikkeltags