Gå til sidens hovedinnhold

Hva trenger Søndeled?

Artikkelen er over 3 år gammel

Tirsdag skal det være folkemøte om utviklingen av Søndeled. Det er prisverdig at ordfører og rådmann vil ha samtaler med bygda om stedsutvikling.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har Holmen og Flisvika friskt i minne og håper at man denne gangen i større grad vil være opptatt av hvordan medvirkningen skal praktiseres for en vellykket plan for Søndeled.

De fleste norske byer og tettsteder er truet av byggeprosjekter som ikke bare er store og ruvende og sprenger den etablerte målestokk, men som også er fremmede i sine uttrykk. Dette skyldes at utbyggere som oftest er alene om å definere premissene for stedsutvikling.

Risørs flertall sviktet

Noe å lære fra Holmensaken? Jeg spår at Holmen i Risør slik den nå presenteres i salgprospektene vil vekke langt mer positiv oppmerksomhet i markedet enn de mange forsøkene på å selge sjofle blokker. Holmen er til tross for dette langt fra noe forbilde som et eksempel på en helhetlig stedsutvikling. Arkitektene har tegnet en tilforlatelig variert sørlandsbebyggelse, men den store utfordringen blir hva bebyggelsen skal inneholde av funksjoner. Her har Risørs politiske flertall sviktet i sin iver på å tekkes utbyggers krav. Særlig sett i lys av de svært gunstige vilkår eiendommen ble ervervet på.

Når man nå skal utvikle tettstedet Søndeled har man en gylden anledning til å spørre seg: «Hva trenger Søndeled?» og «Hva tåler Søndeled?» Tettstedet Søndeled er en perle. Jeg håper lokalbefolkningen stiller opp på møtet tirsdag og at det stilles klare krav til hvordan arbeidet med en plan for landsbyen innerst i fjordene skal bli så åpen og demokratisk som mulig.

Kommentarer til denne saken