Nå kommer fluene på veggen

For første gang i historien skal en utstilling under lupen i Kunstparken – bokstavelig talt.

DEL

366 år etter at engelskmannen Izaak Walton kastet det første fluesnøret, sitter to karer med skarpe blikk på hobbyrommet og tvinner fluer så busta fyker. Til helga skal fluene opp på veggene i Kunstparken.

Utover pulten ligger det strødd med fuglefjær, revehaler, pels fra bjørn, ruller med metalltråder og syntetiske ting fra Kina.

– Ferdiglagde fluer fra Kina passer ikke inn her hos oss. Vi må vite hva den norske fisken biter på, derfor er fluebinding like mye en studie i det norske insektslivet, sier Ola Steen og Olav Thomassen.

Utdøende håndverk

Fluebindingsentusiastene har i mange år holdt på med binding av alt fra ørsmå mygg til insekter på størrelse 10–15 centimeter. Nå har de fått med seg tre andre fluebindere til utstillinga som de kaller for «Fra mygg til mus».

Fluebinding i Norge hadde sin storhetstid på 1970- og 80-tallet. De senere år har interessen falt.

– Fluebinding er et utdøende håndverk. Det er hovedårsaken til at vi drar i gang denne utstillingen, sier Ola.

Under et tilfeldig møte i kunstparkens kafé på sluttet av 1990-tallet, ble fluebinding tatt opp som tema over kaffekoppen. Siden har de to vært nære venner.

– Vi binder fluer sammen, vi drar på fisketurer sammen. Vi deler samme lidenskap der vi knyter vår egen flue, kaster den uti, og spenningen om fisken vil bite på akkurat den flua, sier Ola.

– Du kan dele opplevelsen opp i fire. Binding av flua, fiskinga, naturopplevelsen og måltidet, tilføyer Olav.

Under lupa

Begge to er enige i at dette blir en type utstilling som ikke før er vist i kunstparken.

– Det var styret i kunstparken som spurte meg om jeg kunne vise noe om fluer. Jeg var i utgangspunktet skeptisk til hvordan dette kunne visualiseres, men etter å ha tatt dette opp med Olav, samt de tre andre som skal være med på utstillinga, Stig Østerholt, Lasse Gunnarstuen og Per Christian Andersen, fant vi ut at det lar seg gjennomføre, sier Ola.

Nå blir det fluer i alle farger og fasonger på veggene i prosjektrommet, fra små mygg til de som likner på mus. Ola har laget grafikk med fluetema, Olav og Stig har skrevet dikt fra sine opplevelser og tanker mens de i timevis har ventet på napp i ei elv eller ved et vann.

Utstillinga åpnes av kultursjef og ålbokforfatter Torolf Kroglund.

– Det vil bli utlevert luper for å se de minste fluene, ellers anbefales briller, smiler Ola.

Artikkeltags