Det forteller rørlegger Jon Bjerva hos Paulsen & Sønn.

– Sett inn en varmeovn og heng opp et termometer i kjellerrom og andre rom der rørene kan fryse. Sørg for at det er plussgrader i rommet, sier Bjerva.

Meteorologisk institutt melder at kulda fra Russland vil vare i flere dager til.

– Det er når gradestokken kryper under minus 10 over flere dager at kulda får tid til å krabbe inn i kjellere, særlig i gamle hus, og de har vi jo noen av i sentrum, sier Bjerva.

Hvor kaldt må det være?

Han mener at folk har mye igjen for å bruke litt ekstra strøm gjennom kuldeperioden.

– Mange spør om hvor kaldt det må være før vannrørene fryser, eller hvor mye de må fyre med. Det finnes ingen fasit på de svarene, men er det kuldegrader rundt rørene, så kan de fryse. Konsekvensene når rørene fryser er at de sprekker og vannet fosser ut. Det kan altså lønne seg å fyre litt ekstra og følge med på termometeret at det er plussgrader i rommet, forteller han.

 

Ventiler og vinduer

Et annet råd fra fagmannen for å stoppe de blå gradene med å trenge inn er isolasjon.

– Mange rør i gamle hus går ofte forbi ventiler på veggene og vinduer som trekker. Stapp litt glava inn i ventilene, og rundt rørene ved vinduene. Det hjelper for å holde temperaturen oppe i rørene.

Jon Bjerva har varmevåpnene klare om det skulle fryse til i de risørske rør.

– Kobberrør varmer vi opp med strøm. Galvaniserte rør pumper vi varmt vann inn i, og plastrør tiner vi med varmluft. Det er vanligvis ikke så tidkrevende å løsne en propp, men fryser mye av rørene kan det ta tid å i gang sirkulasjonen, sier han og legger til at det ikke har vært noen frosne rør i de siste dagene, men at de måtte bistå noen for 14 dager siden.