Deler blomsterbilder med hele verden

Digitale Blomster: I husets bakhage, ved siden av tekstilverkstedet, har Eva Nyhus hentet mange av sine blomstermotiver hun deler med sine 10000 følger på Instagram.foto: stig sandmo

Digitale Blomster: I husets bakhage, ved siden av tekstilverkstedet, har Eva Nyhus hentet mange av sine blomstermotiver hun deler med sine 10000 følger på Instagram.foto: stig sandmo

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Når Eva Nyhus publiserer et blomsterbilde fra Carstensensgate 7 i Risør, følger hele verden med.

DEL

Eva Nyhus (67), gift med Harald og pensjonerte seg i forrige uke.

Hver dag tar Eva og legger ut et blomsterbilde på bildedelingstjenesten Instagram. Rundt omkring i den vide digitale verden, sitter det 10 000 mennesker som følger med på hva hun legger ut av bilder.

– Det begynte for to år siden da en venninne sa til meg at jeg burde prøve Instagram, så jeg kunne vise fram mine blomsterbilder for hele verden, forteller Eva og blar gjennom rekken av fargerike blomsterbilder på skjermen.

Blomster hele livet

Den tidligere tekstilkunstneren, kjent for sin deltakelse i kunstgruppa Villvin og for å stå bak teppefabrikken Ruter Dame, sitter på kjøkkenet hjemme i Carstensensgate og snakker varmt om sin lidenskap for blomster.

– Det begynte allerede i barndomsårene borte i Arendal. Jeg gikk i skolehagen der vi lagde herbarier av blomster vi fant. Alle de andre barna hatet det, men jeg elsket det. Jeg løp rundt hele Arendal og plukket blomster, ler hun.

I 1969 kom hun til Risør og tok tekstilutdannelse ved Husflidskolen. Her traff hun også Harald, som hun giftet seg med. Paret bodde i Oslo der Eva utdannet seg ved Kunst og Håndverksskolen. I 1978 kom de tilbake til Risør og bosatte seg her for godt.

Digital åpenbaring

– Da vi flyttet til Risør fikk jeg en liten hageflekk jeg kunne så blomster i, og jeg begynte å ta blomsterbilder. Jeg har alltid likt å ta bilder av blomster, hage og interiør og hus, sier Eva og minner om tiden da det var film i kameraene.

– Jeg løp hele tiden ned til fotobutikken og fikk framkalt filmene mine. Så var det å studere negativene for hvilke bilder jeg skulle kopiere, det var mye mer styr den gangen, sier hun.

Så kom mobiltelefonen med kamera og senere noe som var enda bedre for den glade blomsterfotografen.

– Da jeg fikk en iPad i julegave av mine barn, åpnet en ny verden seg. Den passer perfekt for å ta nærbilder av blomster. Instagram har et veldig bra redigeringsverktøy som jeg bruker før jeg publiserer bildene mine der, forteller hun og trykker ivrig på iPad'en.

Etter at Eva har lagt ut bilde på Instagram, har hun altså 10 000 følgere som potensielt kan se bildene med en gang de blir publisert.

– For å få så mange følgere må man kjenne til og forstå kodene og kanalene som brukes på Instagram. Jeg bruker aktivt emneknagger og «hubs» for å nå fram med mine bilder. Jeg følger mange profesjonelle blomsterfotografer, og når jeg legger ut bilder emneknagger jeg fotografene jeg følger. Resultatet blir at jeg blir belønnet med heder og ære i form av at disse fotografene legger ut mine bilder på sine Instagramkontoer. Det er veldig gøy og inspirerende, sier Eva som har følgere både fra Kina, Tyrkia og Indonesia som faste seere.

Ingen røde roser

– Se her, sier hun og viser et blomsterbilde hun tok på søndag. Det har nå fått 790 likerklikk. Og dette druebildet her, som jeg la ut for en stund siden, har fått over 2000 «likes». Det er helt utrolig moro, sier hun og holder opp skjermen med druebildet.

– Jeg ser alltid etter motiver, men det er ikke alle blomster som er fotogene. Georginer er veldig fotogene, mens liljekonvaller ikke vil leke med meg. Røde roser er det verste. det er fordi fargen rød er så utrolig vanskelig å fotografere. Derfor har jeg sluttet å ta bilder av røde roser. Gule derimot, er helt topp.

– Av og til kan det bli for mye for Instagram. da får jeg melding fra dem at jeg må roe meg og vente et døgn før jeg legger ut neste bilde. Jeg er til tider relativt aktiv, kan du si, ler hun og forteller at det har hendt at hun har stjælt en blomst fra naboen for å ta bilde av den med en bedre bakgrunn.

Artikkeltags