Fulgte rettssaken i 3 dager

Tre dager: Oslo tingrett behandlet sist uke saken til Sakinah (35) og hennes tre barn, der man forsøker å omgjøre utkastelsesvedtaket mot familien. Til høyre i bildet er familiens advokat, Vera Vikki.Alle Foto: privat

Tre dager: Oslo tingrett behandlet sist uke saken til Sakinah (35) og hennes tre barn, der man forsøker å omgjøre utkastelsesvedtaket mot familien. Til høyre i bildet er familiens advokat, Vera Vikki.Alle Foto: privat

Artikkelen er over 3 år gammel

Rettssaken der en støttegruppe fra Risør saksøkte staten på vegne av Sakinah (35) og hennes barn ble gjennomført sist uke. Til uka faller dommen.

DEL

AAB skrev i mars om Sakinah (35) og hennes tre barn som hadde blitt avvist i to runder av UDI, og ventet på å bli kastet ut av landet. En støttegruppe fra Risør hadde på det tidspunktet samlet inn 140.000 kroner for å kjøre sak mot staten, på vegne av Sakinah, da de mente grunnlaget for utkastelsen var fattet på feil grunnlag.

Til å ta jobben hadde gruppen fått en av de mest drevne jurister på asylsaker i Norge, advokat Vera Vikki fra advokatkontoret Humlen. Vikki hadde blant annet tatt den nye omtalte Farida-saken fra Dokka, der et foreldrepar og deres da ti år gamle datter ble utvist.

– Ingen nye opplysninger

Sist uke gikk forhandlingene i spørsmålet i Oslo tingrett, over tre dager.

Elisabeth Gundersen, som en i støttegruppa, fulgte deler av rettssaken tett. Hun forteller om en familie som konstant lever på bristepunktet i forhold til tåleevne.

– Mye av jobben til advokat Vikki gikk ut på å punktvis vise at utkastelsesvedtaket var basert på gale premisser.

– Det kom heller ikke på stander fra UNEs advokater som hun ikke var forberedt på, sier Gundersen.

Lokale vitner

Det ble i tillegg dratt inn flere lokale vitner, som hadde observert Sakinah og hennes familie over lengre tid.

– Retten hørte blant annet en fra barnevernet og en fra psykisk helse. Det siste var viktig for å befeste Sakinahs psykiske helse da hun kom til landet, for å avvise at hennes helseproblemer kommer som en årsak av utkastelsesvedtaket, sier hun.

– I tillegg var Gyda Hansen kalt inn som vitne, fra den tid hun møtte familien for første gang på Frelsesarmeen i Risør, forteller Gundersen.

Flyttet til Telemark

Familien som står i sentrum av rettssaken sitter på nåler. Da mottaket i Risør ble lagt ned ble familien flyttet til Skien. Det til tross for at Risør kommune sa ja til å være mottakskommune for familien selv etter at Egebos mottak ble lagt ned.

– Men UDI sa at de ikke kunne godta at Risør kommune overtok mottaksplassen. De kunne heller ikke gi de noen lovnader om at de ikke ville sendes ut, selv om rettssaken var berammet.

– Det ble nok en opprivende opplevelse for familien, og kanskje særlig for barna, som mistet sine kontaktnett her i kommunen, sier Gundersen.

I ukene familien har vært plassert i Telemark har flere personer fra støttegruppa i Risør vært besøk. Så ofte som mulig.

– Jeg for egen del har nærmest bodd hos familien i alle helgene siden de flyttet. Det er ganske krevende for en enke som Sakhina og ta vare på hele familien alene, der den minste er bare fire år. Det krever mye energi og oppmerksomhet, og vi har forsøkt å hjelpe til som best vi kan.

Gundersen forteller at de sist helg dro på fisketur, noe som ble satt stor pris på.

– De fikk tre makrell, og det var helt topp og stor stas for barna.

Dommen faller til uka

Dommen i saken mot staten kommer til uka.

– Vi fikk opprinnelig beskjed om at dommen ville ta fire uker, men dommeren fortalte på rettens siste dag at dommen kommer i første uka i juli.

Gundersen er spent på dommen.

– Etter mine begreper kan jeg ikke skjønne noe annet enn at dommen vil falle i familiens favør. Det har ikke dukket opp noen andre elementer i saken, enn de advokaten har forberedt seg på.

– Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at dette vil gå veien. Hvis det skjer mister jeg fullstendig troen på det norske rettssystemet. Jeg våger ikke ta inn over meg hva som skjer engang om de ikke vinner, avslutter Gunderse, tydelig rørt.

Les også:

Artikkeltags