– Agurknytt om humledød i Aust-Agder Blad

La treet stå: – En får håpe at kommunen ikke bøyer av for presset og at den flotte linden ikke får samme skjebne som Norges den gang høyeste almetre, hvilket ble kuttet end i 2012, skriver innleggsforfatteren. Treet det er snakk om ser man på parkeringsplassen ved kunstparken.
Foto: Arkiv

La treet stå: – En får håpe at kommunen ikke bøyer av for presset og at den flotte linden ikke får samme skjebne som Norges den gang høyeste almetre, hvilket ble kuttet end i 2012, skriver innleggsforfatteren. Treet det er snakk om ser man på parkeringsplassen ved kunstparken. Foto: Arkiv

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Om sommeren leser jeg AAB litt sporadisk; derfor en noe sein reaksjon til oppslaget siste tirsdag.

Linden i kunstparken er sikkert den flotteste vi har i Risør by og har stått der i mer enn hundre år før parkeringsplassen ble anlagt. Omtalen i avisenom treet som «en drapsmaskin av det sjeldne» og plasseringen på side to og tre i avisen (11.07.2017) kan tyde på at AAB ønsker å skape en opinion for å få treet felt.

Når et slikt stort tre blomstrer vil det tiltrekke seg titusentalls besøk av humler på en god dag. Arbeidshumler som samler nektar og pollen har en levetid på noen uker. De dør ikke på sykehjem; de dør på jobb. Derfor er det helt naturlig å finne «et titalls humler» (sikkert ikke noen overdrivelse) som er døde eller døende under et stort lindetre den ene uken (maks 2 uker) som linden blomstrer i begynnelsen av juli.

- Jeg kan umulig se slike karakterestikker

Parkeringsplassen rundt linden ble tilsynelatende anlagt for å skåne treet mest mulig. Det er enkelt å se at plasseringen av treet (eller riktigere: plasseringen av parkeringsplassen i forhold til treet) kan medføre noen utfordringer for enkelte bruker.

AAB burde ikke bortse fra at initiativtakerne til aksjonen ‘Redd Humla’ på kunstparken kan ha andre motiver for å få treet fjernet enn omsorg av liv og helse til humlene. En av dem nevner for AAB at det tidligere er blitt gjort flere fremstøt til kommunen for en fjerning (uten referanse til tidligere konstatert humledød) og at «visse karakteristikker hos treet tyder på at det er sykt». Jeg kan umulig se noen slike «karakteristikker» ved treet. En får håpe at kommunen ikke bøyer seg for presset og at den flotte linden ikke får den samme skjebne som Norges den gang høyeste almetre hvilket ble kuttet ned i 2012 på kirkegården i Risør etter påstand om at en sprekk i stammen medførte «risiko for liv og eiendom» (AAB April 2012)

Les også:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken