Et alternativ til «kyststi»

Annen løsning: Knut Henning Thygesen ved Risør Rødt kommer med et alternativ til kyststien, som han tror har mye større sjanse for å bli akseptert av fylkesmannen. Illustrasjonen er en skjermdump fra videoen kommunen har fått laget av den hittil tenkte kyststien.

Annen løsning: Knut Henning Thygesen ved Risør Rødt kommer med et alternativ til kyststien, som han tror har mye større sjanse for å bli akseptert av fylkesmannen. Illustrasjonen er en skjermdump fra videoen kommunen har fått laget av den hittil tenkte kyststien.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Knut Henning Thygesen ved Risør Rødt foreslår å heller bygge en pir enn en kyststi.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er ulike syn på den over én kilometer lange kyststien i det karakteristiske og unike landskapsbildet fra Flisvika til Randvik. Her er et forslag til en helt annen løsning – en helt annen måte å se det på – enn rådmannens forslag, både med økonomiske briller og med natur- og miljøperspektiv:

Bygg heller en fin «pir», universelt utformet, for offentligheten, ut mot havet og Iversklova i enden av Flisvika mot vest. Med god design og kvalitet, slik vi har sett det flere andre steder i utlandet og her i landet, blant annet i regi av Statens Vegvesen sitt program om turistveger. Lengden kan være to til fire prosent av den foreslåtte kyststien. Prislappen; mye mindre enn en kyststi.

Natur og informasjon

Fra ytterst på piren kan du stå og se mot Skagerrak i sør og det uberørte, karakteristiske og unike landskapet mot Randvik i vest. Landskapet der hei møter hav vil forbli uberørt og stolt. Det vil fortsatt understreke avslutningen på der Risørhalvøya stuper ned i Skagerrak og rammer inn Den hvite by med natur. Med stolthet og ærbødighet kan vi stå der og oppleve dette møtet.

Like ved vil du se Iversklova, hvor sjøfarende i tusen år har henta kystens beste drikkevann fra brønnen eller oppkommet der, og som forteller mye om kystens kultur for de roende og seilende.

På piren kan det legges inn informasjon om havet og landskapet, historien, øyene utenfor, fyret og leden forbi, om den eksisterende anonyme kyststien, badestrendene, Randvik gård – som Risør har vokst ut fra og Randvikhalvøya. Folk kan lese om det på mobilen mens de står der. Et bad, et stupebrett for de varme dagene og fiskeplass kan piren også tjene til, men i særlig grad til utkikkspunkt – et sted å møte uberørt natur i byens ytterkant. Og gi honnør til den!

Tror det kan bli akseptert

Ut hit vil det være fint å gå fra byen og bidra til å gjøre arealet foran flisvikabebyggelsen til en del av Risørs offentlige rom, integrere den, slik det er ment for i reguleringsplanen. Fra piren kan man, om en vil, gå videre på den etablerte, beskjedne kyststien til Randvikstranda. Den kan oppgraderes bittegrann.

Et slikt forslag tror jeg kan bli akseptert av fylket/fylkesmannen. Det tror jeg ikke en over én kilometer lang kyststi vil, fordi det bryter mot nasjonale retningslinjer for hva det er verdt å verne av landets vakre kystlandskap.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken