Kanonjolla i beste sendetid på NRK1

Kanonjolla "Østre Riisøer III" fyrer av sin kanon.

Kanonjolla "Østre Riisøer III" fyrer av sin kanon. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå kommer dokumentarfilmen om "Slaget i Lyngør" der kanonjolla fra Risør er en av de sentrale aktørene.

DEL

I dokumentarfilmen som vises på hovedkanalen til NRK torsdag 20. april, har kanonjolla hatt med seg et filmteam når de ror ut for å ta opp kampen i filmatiseringen av et av norgeshistoriens mest dramatiske sjøslag.

Les også: Vil lage dokudrama om Lyngørslaget

Filmen ”Slaget i Lyngør” forteller ikke bare om dette slaget under Napoleonskrigene, men også om opptakten til tragedien, om blokader, sult, nød og storpolitikk. Filmteamet bruker skonnerten ”Solrik” til å seile i kjølvannet til den dansk-norske fregatten "Najaden", som ble skutt til vrak da den prøvde å unnslippe britene ved Lyngør.

Filmfolkene sammen med det frivillige mannskapet om bord i kanonjolla "Østre Riisøer III".

Filmfolkene sammen med det frivillige mannskapet om bord i kanonjolla "Østre Riisøer III". Foto:

Kanonjollene

"Najaden", som var den dansk-norske flåtens stolthet, hadde sammen med sine støtteskip ankret opp inne i Hagefjorden, for å gjemme seg for de engelske forfølgerene med HMS "Dictator" i spissen. Da "Najaden" ble oppdaget, prøvde den å unslippe ut Lyngørsundet, men den ble skutt i senk. Kanonjollene fra Risør ble varslet for sent til å komme "Najaden" til unnsetning, men de fikk gjort stor skade på den engelske flåten, som flyktet da det norske forsvaret ble for sterkt. De hardest skadde fra denne blodige julikvelden ble tatt på land i Risør, der mange av dem døde av skadene. 133 personer ble drept, og 88 ble skadet i slaget.

200 år etter sjøslaget, ble det laget en rekonstruksjon på Lyngør i 2012.

200 år etter sjøslaget, ble det laget en rekonstruksjon på Lyngør i 2012. Foto:

Les også: Til minne om de falne

Virkelighetsnær

Programleder Fredrik Schulze-Krogh fra Arendal tar seerne med inn i historien, ved hjelp av 3D animasjoner , malerier og dramatiseringer. Filmen skal gi en virkelighetsnær opplevelse av hvordan forfølgelsen og kampen må ha foregått under slaget 6. juli 1812. Om bord i "Solrik" har de historikere og seilkyndige som kan kaste nytt lys over dramaet.

- Vi er svært fornøyd med at NRK viser filmen i beste sendetid på hovedkanalen NRK 1, sier produsent Svein Tallaksen i Media Service. Dette er en film vi har jobbet med gjennom flere år. Det har tatt tid grunnet manglende finansiering og tekniske utfordringer med å gjenskape deler av historien i 3D, men nå er vi i mål og gleder oss til å vise filmen for hele Norge.

Les også: Fikk sin orden

Illustrasjon av skutene før slaget. HMS "Dictator" ligger til venstre. "Najaden" midt på bildet.

Illustrasjon av skutene før slaget. HMS "Dictator" ligger til venstre. "Najaden" midt på bildet. Foto:

Fikk støtte fra kommunen

Dokumentarfilmen har tatt flere år å ferdigstille. Og i budsjettet på en drøy million, har blant andre Risør kommune bidratt med 50 000 kroner til prosjektet.

Torsdag 20. april klokka 20.15 vises filmen på NRK1.

Artikkeltags