Gå til sidens hovedinnhold

– Tiden leger ikke alle sår

Artikkelen er over 2 år gammel

Refleksjon: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En ungdomsvenn fra Risør døde nylig. Det var vemodig å følge han til graven. Jeg huska en ungdom i 1974, men bildet på programmet var av en eldre mann. Tanken om at vi eldes, kom veldig nær.

Under seremonien sprang fire skjønne barn i midtgangen på korte bein, med vintersko på. De kunne ikke kodene i en begravelse og ruska litt i kistehåndtaket. Minstejenta plukka stolt en blomst fra en krans og ga til mamma.

Forstyrrende? Nei. Jeg syntes det var rørende og vakkert. Avdøde hadde helt sikkert fryda seg over barnebarnas livsutfoldelse. Et levende symbol på at livet går videre. Søndag var allehelgensdag. Opprinnelig handla dagen om å minnes ukjente helgener.

Noen hedres fordi de har utmerka seg i livet, eller noen ble født til en spesiell rolle. De fleste menneskene setter ikke synlige fotavtrykk etter seg, men lever og dør i stillhet. Kanskje du var den eneste som så, at en slik person var en hverdagshelt. En som sto oppreist, med løfta hode, i livets stormer.

De fleste opplever sorg over å miste en de er glad i. Tiden leger ikke alle sår, men etter hvert blir den lettere å bære. Etter lang tid kan noe aktivere minnene og plutselig er personen hos deg i noen sekunder. Det kan være en vemodig, men god opplevelse.

En krise har muligheten til å skape noe nytt. Det er vanskelig å tro det, på de kaldeste dagene. Men, når frosten slipper taket, vil nye vårblomster spire. Barnebarna i vintersko, ble en påminnelse om at vi er født under livets lover. Hvert år blir vi eldre. Det fine er at slekt skal følge slekters gang.

Kommentarer til denne saken