Gå til sidens hovedinnhold

Sparer 12000 kroner i året

Iselin Laukvik Tønnesland (23) låner skolebøker, fremfor å kjøpe:

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er faktisk mulig å studere og bo i Risør. Det forteller mastergradsstudenten Iselin Laukvik Tønnesland.

Et par damer er innom for å levere noen bøker. Biblioteksjef, Eva Christensen, registrerer nye bøker i systemet. Risør bibliotek er ellers tomt denne formiddagen. I hvert fall ved første øyekast. Går en opp vindeltrappen innerst i lokalet, og bortover gangen kommer man til det som trolig er en hemmelighet for mange.

Der sitter 23 år gamle Iselin Laukvik Tønnesland med sin bærbare data, papirer og to bunker med bøker. Hun studerer til en master i forebyggende arbeid med barn og unge, og er midt i en hjemme-eksamen.

– Jeg studerer egentlig i Porsgrunn, men så sitter jeg her de dagene jeg ikke er der – vanligvis tre dager i uken, sier Tønnesland, som er fra Fie i Risør.

Bestiller det hun trenger

Bøkene har hun lånt på biblioteket.

– Jeg bare finner de bøkene som står i pensum og de bøkene jeg ellers trenger og så bestiller de dem for meg. Jeg sparer veldig mye, og så er de veldig behjelpelige med å forlenge lånetiden, sier Tønnesland.

Hun forteller at hun har kjøpt tre bøker selv, mens hun har lånt 16 bøker dette semesteret.

– Jeg har en klassevenninne som har regnet ut at hun bruker rundt 12 000 kroner i året på skolebøker. Mange av bøkene hun har kjøpt er til og med brukte og til halv pris, sier hun.

«Eget» kontor

Men ikke bare får Tønnesland låne bøkene hun trenger på det lokale biblioteket, hun får også et sted å arbeide. Studenten har inntatt ett av to leserom. Ifølge henne er hun ofte alene om å benytte seg av tilbudet.

– Det burde vært bedre kjent at det er mulig for studenter å sitte her. Risør kommune er jo veldig opptatt av å få unge til Risør, så det å vise muligheten for at man kan både studere her og bo her, er viktig. Jeg tror det ville økt sannsynligheten for at unge mennesker slår seg ned og etablerer seg her, sier 23-åringen.

Til tross for at biblioteket åpner klokken elleve, kan man gjøre en avtale om å bruke leserommene allerede fa klokken ni. Det har Tønnesland gjort. Hun er fornøyd med det, selv om hun gjerne skulle begynte enda tidligere også.

– Jeg syns det er vanskelig å sitte hjemme og lese. Da begynner jeg å vaske eller å gjøre andre ting. Jeg har bedre fokus her, for da blir det som en kontorjobb nesten, sier mastergradsstudenten.

Vil gjerne ta imot flere

Kulturhusleder Elen Lauvhjell sier at det er begrenset kapasitet på huset, men at det er en fin mulighet for dem som trenger det.

– Det er et tilbud som kanskje er litt skjult – en liten hemmelighet som bare noen få benytter seg av. De som sitter der kan komme tidlig og gå seint. Hvis vi merker at dette er noe mange er interesserte i må vi tenke nytt. Vi vil jo at biblioteket og kulturhuset skal være en møteplass for alle, sier hun.

Kommentarer til denne saken