Styret i Risør Festuke følte de ble så snakket ned av politikerne i fjor at de valgte ikke å søke om tilskudd til årets arrangement. Med et budsjett på rundt en halv million kroner, ser Willy Thorsen at et kommunalt tilskudd hadde vært godt å ha med seg. Men, fjorårets opplevelse har vært tung å svelge.
– Vi har fått henvendelser på at vi burde legge inn en formell søknad. Etter behandlingen vi fikk av politikerne i fjor, hvor de pratet ned rådmannens forslag om å gi oss 50 000 kroner, så lot vi være, sier Thorsen.
Trenger lokal påmelding
Uten kommunal pengestøtte, er Risør Festuke helt avhengig av påmeldingsavgiftene til de store arrangementene i løpet av uka. Da er det spesielt maraton, triatlon, sykkelritt og de to idrettsskolene innen håndball og fotball det er snakk om.
– Vi er ikke misfornøyd med påmelding så langt, men savner de lokale navnene. For vi er avhengig av at folk blir med. Størst interesse er det så langt for triatlon med neste 60 påmeldte. Det gjør at vi er sikret på at vi knuser fjorårsdeltakelsen på 94. Men, av dem som er påmeldt er det nesten ingen lokale. Jeg tror det må være et risørsyndrom at man melder seg på i siste liten.
For maratonløpene er det ikke mer enn seks påmeldte så langt.
– Jeg hører mange som prater om at de har lyst til å være med på maraton, halvmaraton eller Risørmila, og vi bør komme opp i et sted mellom 50 og 100 deltakere for at vi skal være fornøyde. Også på sykkelrittet er folk treige. Det ser ut som de vil ha med seg langtidsvarslet før de melder seg på, sier Thorsen.
Skaper utfordringer
Styret i festuka håper nå folk bryter den tradisjonen, da det gir ekstra utfordringer når man ikke kan anslå antallet deltakere i de forskjellige idrettene.
– Vi må jo kjøpe inn ting senest en måneds tid i forveien for å være sikker på levering og trykking. Og det er jo ikke god økonomi for oss om vi handler inn for mye.
Håpet er ganske naturlig at man skal kunne gå med overskudd, slik at det blir penger å bruke på utvikling av Risør Festuke.
– Hele utgangspunktet er jo å skape noe i en stille periode, og vi fungerer jo ikke på en slik måte at noen tar ut lønn av dette. Det er heller ikke hensikten. Vi har noen arrangører og klubber som er med å dele fra inntektene, og i tillegg rundt 100 frivillige som stiller opp. Alt for å skape noe positivt blant annet for mange barn og unge i høstferien.
Paraply for arrangement
Årets festuke arrangeres i perioden 25. september til 4. oktober, og aktivitetstilbudet er stort. Så stort at Risør Festuke ikke står som arrangør av alt.
– Vi er ingen idrettsklubb, så vi har samarbeidspartnere som står for den praktiske gjennomføringen, mens vi står for det utenomsportslige. Det handler blant annet om annonsering, utstyr og premier. Det at vi samarbeider med andre gir jo litt tilbake til klubbene da vi deler på inntektene sånn som under fotball- og håndballskolen.