Er enda mer overbevist enn før: - Stans helsehusplanene på Tjenna!

STANS PLANENE: Innleggsforfatter Yngve Tørrestad starter nå underskriftskampanje for å få helsehusplanene opp igjen i bystyret.
Foto: Arkiv / HPB

STANS PLANENE: Innleggsforfatter Yngve Tørrestad starter nå underskriftskampanje for å få helsehusplanene opp igjen i bystyret. Foto: Arkiv / HPB

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

For noen uker siden skrev jeg et innlegg her i AAB der jeg hevdet at planene er et helsehus på Tjenna mangler vett og forstand. Det mener jeg fortsatt – mye sterkere enn sist!

DEL

Starter underskriftskampanje:I min om lag 45 år lange yrkeskarriere som journalist, måtte jeg sette meg inn i en rekke saker før jeg skrev noe om det, eller sa noe om det i radio eller TV. (Jeg jobbet 30 år i NRK i Vestfold før jeg pensjonerte meg for tre år siden.) Nå har jeg igjen, som innbygger av Risør, gått mer i dybden i saken om helsehus på Tjenna.

Jeg har INGEN personlig agenda eller binding til noe eller noen i denne saken, ut over å være innbygger og skattebetaler i Risør.

Jeg har mottatt svært mange henvendelser, telefoner, blitt stoppet på gata m.v. med full støtte til mitt syn, - at det mangler vett og forstand å bygge på Tjenna.

- La oss gå videre

Da det for et par uker siden kom store nedbørsmengder, fikk folk mere å snakke om da de så vannspeilet på parkeringsplassen, foran NAV-bygget, i Fredsparken og flere andre steder i området. Barkfyllinga tålte ikke mer.

Slik jeg har forstått alle henvendelsene jeg har mottatt, har jeg en betydelig andel innbyggere i ryggen som mener det samme som meg og som vil gå videre. Da gjør vi det!

Det viktigste i denne saken er ikke nødvendigvis selve Tjenna, men det faktum at de folkevalgte og kommuneadministrasjonen ser bort fra etableringen av en betydelig helsepark og rehabiliteringssenter, Sørlandets Helsepark i Caspersens vei (gamle EB-bygget), og heller vil bygge sitt eget «lille» helsehus til mange millioner kroner. Det som er planene og arealbehovet i et helsehus på Tjenna, vil kunne bli innfridd i Sørlandets Helsepark, uten at det nødvendigvis vil koste så mye mer, ja kanskje mindre.

Det blir et stort fagmiljø i denne helseparken og det kommer uansett om kommunen blir med eller ikke. Snart bygges et stort varmtvannsbasseng der og oppvarmingen av det meste i helseparken skal hentes ut av energien i grunnen gjennom et betydelig antall energibrønner.

Ikke lovpålagt

Jeg frykter at mange folkevalgte og sentrale personer i kommuneadministrasjonen ikke har satt seg godt nok inn i prosjektet Sørlandets Helsepark. Langt mindre sett hva som nå er ferdig og hva som gjenstår av planer og muligheter. Det har jeg gjort.

Infrastrukturen til helseparken er på plass, bussen går forbi i Caspersens vei og har busstopp rett på utsiden. Det er et betydelig antall opparbeidede parkeringsarealer der.

Det er ingen pålagt kommunal oppgave å bygge et helsehus, men det er en kommunal oppgave å besørge at innbyggerne får sine helsetjenester. Det betyr altså at det er innbyggereners behov for helsetjenester som kommer i første rekke, ikke ønsker og behov fra helsepersonell og næringsdrivende i sentrum!

Sørlandets Helsepark kommer i framtiden til å bli arbeidsplassen for mange. Å si nei takk til å samarbeide med Sørlandets Helsepark blir et fryktelig dårlig signal fra Risør kommune til framtidig etablerere i Risør. Kommunen kan jo dessuten få kjøpt hele eller deler av helseparken om de vil.

Look to Sandefjord

Jeg har vendt nesa til Sandefjord der jeg er født og oppvokst og fått omvisning i Sandefjord Helsepark, en privat samling helsetjenester. (se: http://www.sandefjordhelsepark.no/) Der er det 13 spesialister, 5 fastleger, 7 muskel- og sjeletterapeuter, 4 samtaleterapeuter, 9 selskaper som driver medisinsk service, 1 tannlege, 5 etableringer for trening (treningssenter inkludert) og 5 aktører som deriver med helhetsbehandling med alternative behandlingsformer.

I byen for øvrig er det selvsagt mange flere innen de forskjellige helsetjenestene som er i denne helseparken.

Jeg har også besøkt Sandefjord Medisinske senter, som er det ombygde Sandefjord sykehus og som nå samler et betydelig antall kommunale tjenester. Blant annet har de et lærings- og mestringssenter som er et av de få av sitt slag i Norge. (Se Sandefjord kommunes hjemmeside på internett og søk opp Sandefjord Medisinske senter) Tenk om man i Risør kan samle, i de minste, noen slike tjenester under samme tak i Sørlandets Helsepark. Tenk for et fagmiljø!!

Jeg regner med at det i nær framtid kommer tilbud i Sørlandets Helsepark som Risørs innbyggere applauderer, uavhengig av et nybygg på Tjenna.

Krever ny behandling

Jeg iverksetter nå et initiativ i henhold til kommunelovens paragraf 39 a, innbyggerinitiativ / innbyggermedvirkning.

Det betyr at vi må samle underskrifter fra minst to prosent av kommunens innbyggere. Det er nok med 300 underskrifter generelt, men i lille Risør trenger vi ikke mer enn 140 underskrifter. Når vi har samlet underskriftene og levert til kommunen, må vår sak opp til politisk behandling i bystyret. Kravet blir at planene for Tjenna stoppes og at kommunen i stedet går i konstruktiv dialog med utbygger av Sørlandets helsepark for å få til et helhetlig helsetilbud under sammen tak til Risørs befolkning. Jeg håper innbyggerne støtter opp om dette.

Artikkeltags