Nå tømmes de siste bankboksene

Det er ikke alt av verdi som kan overføres via nettbanken, eller vippses med tommelfingeren. Noen verdisaker må bæres fysisk til banken for å lagres i en bankboks – men det blir det nå slutt på. Den siste bankboksen i Risør skal snart tømmes.

DEL

For en stund siden sendte Sparebanken Sør ut brev til 400 kunder at nå må de tømme bankboksen sin.

– Til nå er rundt halvparten av boksene tømt, sier banksjef Heidi A. Simonsen.

Sammen med finansiell rådgiver Anne Louise Nilssen, åpner banksjefen den solide døra inn til velvet i banken ved torvet.

– Det er alltid to ansatte fra banken tilstedet når velvet åpnes, sier Simonsen.

Hun forteller at tida har løpt fra bankboksene.

– Risør er et av to kontorer i Sparebanken Sør som nå legger ned tilbudet med bankbokser. Vi ser at behovet og etterspørselen har blitt mindre de senere år Kundene spør ikke lenger etter bankboks. Nå skal alt digitaliseres, sier Simonsen og går inn det mørke velvet.

Lyset virker ikke bak gitterdøra, men en kjapp telefon til vaktmesteren, så blinker det i lysstoffrørene igjen.

Aksjebrev og familiebilder

Inne i velvet står bankboksene tett i tett, 604 stykker i tallet. Det er også en krok med bord og et par stoler. Her har kundene sittet alene med sine bokser når de har foretatt innskudd og uttak.

– Vi vet ikke alt hva kundene har oppevart i sine bokser, men det som har vært mest vanlig opp gjennom tidene er skøter, familibilder, bunadssølv, smykker, aksjebrev, testamenter og sølvbestikk, forteller banksjefen, som selv har hatt bankboks.

– Da jeg var yngre hadde jeg bankboks der jeg oppevarte vitnemål og CV, smiler hun.

På flere av boksene er låsen fjernet.

– Mangler vi nøkler til å låse opp boksen, borer vi den opp. Derfor mangler en del låser nå, sier hun og peker på et kryss som er satt på boksen.

–  De med kryss er tømt.

Ingenting i boksen

Simonsen er ikke redd for at det skal bli liggende verdisaker igjen i noen av boksene og forteller at de har navn og nummer på alle de 400 kundene som leier bankboks.

– De fleste som har noe i bankboksen, kommer sjelden innom her. Mange vet knapt nok at de har en bankboks her, som de leier, sier hun og legger til at det er få av kundene som synes det er et problem at de nå må tømme boksen sin.

– Noen kunder har ingenting i boksen sin.

Andre kunder igjen har glemt at de har noe viktig i boksen.

– Det har vært ganske vanlig at noen, etter stengetid før 17. mai, kommer på at bunadssølvet ligger i bankboksen her. Da har det blitt litt styr for å skaffe to ansatte, som det alltid må være for å komme inn i velvet, sent på kvelden før nasjonaldagen, sier Simonsen og tar det med et smil.

Ikke til salgs

Banksjefen er usikker på hvor lenge bankboksene har stått her i banken.

– Jeg regner med at de har stått her i all den tid det har vært bank her.

Hun vet ikke hva som skjer med dem når alle boksene er tømt.

– De blir vel fjernet og skrotet. De har ingen verdi, og rommet kan sikkert brukes til noe annet. Jeg husker det var en restaurant i et gammelt banklokale i Oslo. Der var en del av restauranten inne i bankboksvelvet.

Simonsen sier at det er andre tider i banken nå enn i bankboksenes storhetstid. Den lave etterspørselen er hovedårsaken til at de nå slutter med bankbokser.

Hun avkrefter at det er andre årsaker til at velvet nå lukkes.

– Hvis du spør meg om vi gjør dette for at huset skal selges, må jeg nok skuffe deg. Beliggenheten som vi her har til torvet og havna er unik for en lokalbank. Vi har ingen planer om salg, ler hun og slukker lyset i rommet med 604 bankbokser.

Artikkeltags