Brøytebudsjettet er snart tomt

Brøyting: Det har vært mye å brøyte på de siste månedene, noe kommunens budsjett for vintervedlikehold har merket. Men det er fortsatt om lag 150.000 kroner igjen å brøyte for ut 2018.

Brøyting: Det har vært mye å brøyte på de siste månedene, noe kommunens budsjett for vintervedlikehold har merket. Men det er fortsatt om lag 150.000 kroner igjen å brøyte for ut 2018.

Artikkelen er over 1 år gammel

Over tre fjerdedeler av Risørs brøytebudsjett er brukt opp før mars måned er omme. Men det er ingen krise, ifølge Risør kommune.

DEL

De siste månedene av vinteren i Risør har vært snøtunge. Det har ført til stort behov for brøyting av veier.

Det merkes også på budsjettene: av totalt 686.000 kroner som er satt av til vintervedlikehold i Risør kommune, er 535.000 kroner nå brukt opp. Det tilsvarer rett i underkant av 80 prosent.

Dette er altså før utgangen av mars.

Det betyr at det er rundt 150.000 kroner igjen å brøyte for. Det forteller Einar Werner Frøyna, avdelingsleder for tekniske tjenester i Risør kommune.

Mindre sannsynlig nå

Frøyna sier at det er umulig å si om dette kommer til å holde fram til utgangen av året eller ikke.

– Hvis ikke det snør noe, så holder dette veldig fint, sier han spøkefullt.

Men spøk til side: Frøyna kan fortelle at det – etter bystyrets ønske – har blitt gått inn for at det har blitt etablert et brøytefond.

Det betyr at år de årene det ikke er så snøtungt, vil underforbruket gå til et fond.

– Dette er for at vi skal ha noe å tære på når det blir snøtunge vintre. Tidligere har snøtunge vintre blitt dekket direkte på veidriftsbudsjettet men det har vært litt tungt på en ellers relativt liten budsjettpost, sier han.

Ingen Krise: Avdelingsleder for tekniske tjenester, Einar Werner Frøyna, mener ikke det er noen brøytekrise ennå.

Ingen Krise: Avdelingsleder for tekniske tjenester, Einar Werner Frøyna, mener ikke det er noen brøytekrise ennå.

Det er fortsatt mulig at brøytingen for denne sesongen vil fortsette. Både slutten av mars, og april, kan være lunefulle måneder. Dessuten er det både potensielle snøfall mot slutten av året, særlig i november og desember.

– Men sannsynligheten blir mindre og mindre nå, sier Frøyna.

Blir alltid brøytet

Han kan likevel betrygge folk med at uansett hvordan budsjettene måtte se ut, så vil det blir brøytet.

– Akkurat for denne posten har vi ikke mulighet til å holde igjen. Det skiller seg fra en del andre områder. På vedlikehold av bygg og slikt så kan vi jo holde litt igjen. Men brøyting må man alltid gjøre, så må vi gjøre opp status i etterkant.

– Kommer budsjettet til bli overskredet i år, tror du?

– Det kan holde, hvis vi er heldige og får litt lite snø.

– Ingen krise

Risør kommune har fem maskiner innomhus som kan brøyte samtidig. Det er både lastebil, multimaskiner og traktorer som brøyter med interne mannskap.

– I tillegg har vi fem eksterne brøyteroder, som vi har hatt på anbud. Disse brøyter ikke i sentrumsområder, men på Gjernes, Øysang, Søndeled, Fie og Hope, for å nevne noe. Der er det lokale folk som for eksempel har traktorer, sier Frøyna.

Han kan på stående fot ikke si hvor mye av budsjettene som har gått til de interne mannskapene sammenlignet med de eksterne.

De eksterne får betalt på to måter: Beredskapsbetaling, som de får uansett om det brøytes eller ikke, pluss timebetalt for de timene der det brøytes.

Selv om størstedelen av brøytebudsjettet er brukt opp allerede, tror ikke enhetsleder Frøyna at det er krise på brøytefronten.

– Nei, det er det ikke.

Artikkeltags