Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
En kveld i april plinget plutselig mobilene til fem ungdommer fra Risør. Meldingen vi fikk var helt fantastisk: Jeg, Oscar Stenersen (18), Maya Skogstad Bjørklid (16), Filip Mork Trondal (15) og Alma Nymoen Nilsen (15) skulle delta på landsfestivalen i UKM, Stjørdal. Vi fem førstnevnte som utgjør bandet Spare Wheels var nettopp blitt ferdige med å spille på UKMs lokale fylkesmønstring.
Alma hadde stilt ut sine kunstverk samme sted, og kom videre med et maleri. Ingen av oss hadde sett for oss at vi skulle komme videre fra Arendal til Stjørdal. Ei hadde vi sett for oss begivenhetene og mulighetene som fulgte med landsfestivalen. Vi lever kun én gang – og vi er glade vi grep denne enorme muligheten!
Fra Kulturskolen til UKM
Å spille i band eller å være musiker generelt handler mye om å utvikle seg. Akkurat dette har vi i Spare Wheels fått litt erfaring med det halvannet året vi har spilt sammen. Spare Wheels ble opprinnelig dannet som et Kulturskoleband. Da bandet ble opprettet hadde vi alle stiftet et ganske godt bekjentskap med den svært brede sjangeren rock. Våre store helter som Pink Floyd, Dire Straits og Deep Purple, ønsket om å spille i band og at vi alle var
Kulturskoleelever var vel kanskje det som gjorde at vi fant hverandre? I alle fall dundret vi løs, lærte, mestret og utviklet oss i «Rockerommet» i Risørhallen.
Samme året Spare Wheels ble dannet komponerte vi vår første låt, «Lion». Vi spilte den på
UKM 2021 under pandemien
Da verden omsider begynte sakte, men sikkert å bevege seg til et mer normalt stadium fant vi ut at vi hadde lyst til å prøve oss på UKM igjen. Noen måneder i forkant hadde vi begynt å øve på en kjent og kjær rockeklassiker, «Sultans of Swing» av Dire Straits. Vår coverversjon av sangen har imponert mange det siste halvåret og da tenkte vi at den kunne være en fin UKM-låt. Der traff vi jo blink.
Et møtested for kreative ungdommer
UKMs landsfestival i Stjørdal samler ungdommer fra hele landet. I år utgjorde vi i Spare Wheels og kunstner Alma Nymoen Nilsen fra Risør hele 479 deltagere fra Norge som var med på landfestivalen. De 479 deltagerne blant annet skulle spise sammen og sove sammen hver dag. Slitsomt? Ja, somme tider, men det var absolutt verdt det! Landsfestivalen var langt fra det som kunne minnes om en bråkete og slitsom klassetur de fleste av oss måtte gå igjennom da vi gikk på barneskolen. Jeg personlig følte en slags lettelse da jeg kom til Stjørdal, for her kunne en være rar. Her kunne en være seg selv. La meg bare understreke én ting for deg kjære leser om du ikke kjenner noen kulturpersonligheter: Kulturpersonligheter, enten vi er klar over det eller ei, er ofte annerledes fra «alle andre». Vi er kreative, vi ser på verden med litt andre øyne. Jeg sier «vi» fordi jeg selv er en kulturpersonlighet. På festivalen var det ingen om hadde hørt om det «å dumme seg ut»; vi danset på bordene selv om vi ikke kunne danse, vi sang av full hals selv om vi ikke kunne synge.
På festivalen ble vi kjent med unge kunstnere, en helt rå trommis fra Gudbrandsdalen, poeter, en håndfull fantastiske rockeband, sangere som kunne røre en på det dypeste og mange andre flotte ungdommer.
Workshops
Og med mange mennesker følger det også med mye å gjøre. Her referer jeg til de mange aktivitetene en kunne være med på under festivalen. Programmet var tett fullpakket med workshops arrangert av musikere, kunstnere, designere, gamere, etc.
Vi i Spare Wheels hadde allerede satt seg et mål da vi ankom Stjørdal: vi skulle være med på bandworkshop. Bandworkshopen ble arrangert av noen unge musikere som nettopp hadde fullført et år på folkehøgskole. På skolen hadde de dannet et band. Under workshopen fremførte de en låt eller to de aldri hadde spilt sammen før. Hensikten var å demonstrere for oss publikum årsaken til hvorfor samspill har så stor betydning når en spiller i band. Under låtene stoppet de opp for å snakke og stille spørsmål til hverandre. For de var, som alle band, usikre på bestemte områder i låtene de spilte. Det er sånn en øver; en prøver, feiler og snakker med resten av bandet om det, prøver og feiler igjen, men etter hvert går det lettere. Det handler altså ikke bare om å huske takt, rytme og akkorder, men derimot å kommunisere med hverandre enten en står på en scene eller har alminnelig bandøvelse.
Jeg snakket med mine medmusikere om bandworkshopen og vi synes alle det var riktig av oss å delta. Gitaristen i Spare Wheels Oscar Stenersen sa noe jeg ikke hadde tenkt på i forbindelse med bandworkshopen. Han sa følgende:
– De som holdt bandworkshopen var ikke et godt voksent og «profesjonelt» band som Dire Straits som har toppet listene verden over i mange, mange år. Til tross for dette synes jeg at det føltes mer ekte ut. De var unge og det kunne jeg relatere til.
Gikk over alle forventninger
Hverken vi i Spare Wheels eller Alma har vært med på noe lignende før. Da vi gikk om bord på flyet i Kristiansand som var første steg på reisen, var det svært mange tanker som summet rundt i hodet på oss. Og spenningen som boblet i magen da vi endelig hadde satt oss til rette på flyet dempet ikke akkurat tankene, idéene og spørsmålene. Hvordan kom det egentlig til å bli? Kom vi til å trives? Vi var nok litt skeptiske der vi satt, som før nevnt hadde vi aldri vært med noe slikt før. Men skeptisismen forduftet dagen etter og vi slo oss løs. Vi kastet oss ut i forskjellige ting, enten det var quiz med komiker eller talkshows om kjærlighet. Jeg kan tenke meg at det er ganske stor enighet blant oss UKM-deltagere at UKM handler om å kaste seg ut i ting. Nåvel, vi kastet oss ikke bokstavelig talt ut på scenen; da ville det blitt et voldsomt rabalder av instrumenter, kabler og Mark Knopfler-inspirerte hårbånd. Den unike følelsen en får idet en går på scenen og skal gjøre det en elsker – den følelsen kan jeg ikke klare å beskrive. Hele Spare Wheels kjente den da vi spilte «Sultans of Swing». Det var ekstra stas å se at publikum også koste seg. Ja, for det er en av grunnene til at vi i Spare Wheels liker å stå på scenen, å glede publikum med musikken vår.
I Kulturhuset i Stjørdal der Spare Wheels og mange andre musikere opptrådde, kunne en ta turen innom en helt fantastisk kunstutstilling som var der. Der var kunstverk av unge kunstnere fra hele Norge som hadde kommet videre fra UKMs fylkesmønstringer. Blant malerier, digitaltegninger, skulpturer og håndverk hang et portrett av forfatteren Oscar Wilde som Alma hadde malt. Mange har beundret det flotte maleriet hennes, både i og utenfor landsfestivalen.
Hva nå? For øyeblikket er vi for det meste opptatte med sommerjobb, venner og andre ting. Alma skal dra til Oslo denne helga og være D.J. der. Spare Wheels skal spille på Risørvibber lørdag 16. juli.
Vi lover rock som skaper skikkelig stemning, deriblant «Sultans of Swing».