Våknet opp som bystyremedlem

Dagen derpå: Rune Hansen (40) hjemme i sin egen stue i huset i Kranbakken der han bor sammen med sønnen Tobias. Foto. Christina Tveit

Dagen derpå: Rune Hansen (40) hjemme i sin egen stue i huset i Kranbakken der han bor sammen med sønnen Tobias. Foto. Christina Tveit

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg er voldsomt ydmyk og glad for alle personstemmer og slengere, sier en lettere sjokkert Rune Hansen etter kommunevalget i Risør.

DEL

Han gikk å la seg valgnatten som listekandidat nummer fire på MDGs liste og hadde ingen forhåpninger om å være noe annet enn vara i bystyret.

Da partiet etablerte seg i fjor ønsket verken Hansen eller partikollega, Iren Aas, å toppe lista. Folket ville det tydeligvis annerledes.

Danket ut toppene

– Da jeg våknet etter valget fikk jeg beskjed om at jeg var inne i bystyret, sier Hansen til Aust Agder Blad.

Nykommerne MDG kapret til sammen 4,4 prosent av stemmene i Risør. Med 47 personstemmer og 34 slengere, danket Hansen ut toppkandidatene Siv Eidissen og Christian Ellingsgård og blir dermed partiets representant i bystyret.

–Det ble en litt annen konstellasjon enn vi hadde tenkt oss, men jeg ser ikke noe negativt på det. Setter man seg opp på en liste i et kommunevalg, innebærer det nødvendigvis at man kan komme inn i bystyret, sier Hansen.

Samarbeider med Ap

– Vi kan fort ende opp som et sak- for saksparti, men har nå sluttet oss til det valgtekniske samarbeidet mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti.

KrF ble under forhandlingene etter valget ansett som en joker i det politiske spillet, selv om MDG også innså at deres parti kunne spille en viss rolle i den endelige konstellasjonen.

– Når det nå har blitt som det har blitt med Per Lunden som ordfører, har vi fått gode muligheter til å forhandle både om posisjonering og komité tildeling, sier Hansen og legger til:

– Vårt parti har så langt ytret at vi ønsker en representant både i helse- og omsorgskomiteen og i kulturkomiteen. Men ingenting er så langt avgjort.

Vil kaper Laget

Hansen sier viktige saker for han og partiet framover blant annet vil være å sette i gang og søke midler til grønne prosjekter i kommunen.

– Vi vil også jobbe for å få til et samarbeid med næringsliv rundt nettopp dette.

Utvikling av bygdene og de andre kommunesentrene, vil også være et viktig fokus.

– Søndeled, Moen og Hope er steder vi gjerne vil prioritere for å få en vekst og en utvikling. Vi vil også kjempe for å få Laget inn i Risør kommune nå som vi etter hvert går nærmere inn i kommunereformen, sier Hansen.

Skeptisk til helsesenter

Ifølge Hansen kommer partiet også til å sette foten ned for byggingen av et helsehus på Tjenna i Risør til 40 millioner kroner.

– Vi er skeptiske til å bygge et helsesenter hvor man skal samordne alle helsetjenestene før man har hatt en skikkelig utredning og ikke minst, utforsket mulighetene man har ved Sørlandet Helsepark, sier Hansen.

På spørsmål om han er redd for å bli den ensomme nykommeren i bystyret til høsten, trekker Hansen kledelig på smilebåndet.

– Nei, det er jeg absolutt ikke. jeg har en flott gruppe i ryggen som kommer til å støtte meg hele veien. Tidsmessig ser jeg ikke lenger noe problem med å kombinerer dette vervet med jobb og annet frivillig arbeid jeg driver med, sier Hansen.

Gode synergier

Partiet jobber nå med å etablere et samarbeid med det nystarta ungdomspartiet «Grønn Ungdom» og håper man skal få mange gode synergier av dette.

– De kommer til å sitte i vår gruppe fremmover og har dermed mulighet til å ha innflytelse på sakene vi er med på å behandle, sier Hansen.

Nå ser den ferske bystyrerepresentanten fram til å bli ferdig med de politiske forhandlingene og begynne å fokusere på det politiske arbeidet.

– Det føles som en tillitserklæring å ha fått så mange personstemmer og slengere, noe jeg både er voldsomt ydmyk og glad for, avslutter Hansen.

Risør ville ha han

Siv Eidissen var i utgangspunktet MDG førstekandidat til valget, men er strålende fornøyd med resultatet.

– Da vi etablerte partiet ville vi at Rune skulle være partileder og stå på første plass. Den gangen var han redd for at det skulle bli for mye arbeid og ønsket derfor å stå lenger ned på lista, sier Eidissen og legger til:

– For å få etablert partiet tok jeg på meg den rollen, men jeg tenkte at det ville komme inn andre krefter og ta over før eller senere.

At folket nå har talt og vist med sine stemmer at de ønsker Hansen inn i bystyret, er Eidissen strålende fornøyd med.

– Det er veldig hyggelig at Risør viser at de ville ha han i bystyret, da har vi egentlig fått det slik vi ville alle sammen. Han kommer til å bli en svært god frontfigur for partiet, jeg mener faktisk vi ikke kunne fått bedre, sier Eidissen.

Ta miljø på alvor

At paritet har fått etablert seg lokalt har vært en stor motivasjon for Eidissen, som nå håper at man skal få satt miljøpolitikk på agendaen for alvor.

– Det er viktig at politikerne blir holdt litt i ørkenen når det kommer til miljøsaker og at man tar dette på alvor. PÅ mange måter hadde det vært morsomt å sitte i bystyret, men jeg har full tillit til at Rune vil representere partiet på en veldig bra måte.

Artikkeltags