– Det er sett litt ned på – det er ikke helt kult

Aksjonssjef for risørrussen Kristine Solvang (19), visepresident Frida Lovise Rolijordet (19) og president Erlend Tveide Seppola (18) er klare for en russetid uten narkorus. På bildet er buksene vrengt med innsiden ut før vrengefesten natt til fredag

Aksjonssjef for risørrussen Kristine Solvang (19), visepresident Frida Lovise Rolijordet (19) og president Erlend Tveide Seppola (18) er klare for en russetid uten narkorus. På bildet er buksene vrengt med innsiden ut før vrengefesten natt til fredag Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Risørrussen sier de aldri har blitt tilbudt narkotika, og vet om svært få som driver med det.

DEL

Torsdag var tidligere politibetjent Bjørn Kolmannskog på plass på Risør videregående skole med sitt årlige foredrag om rus for russen. Blant de fremmøtte var russepresident Erlend Tveide Seppola (18), visepresident Frida Lovise Rolijordet (19) og aksjonssjef Kristine Solvang (18).

– De fleste er mot narkotika

– Jeg vil si at de er ganske få som bruker rus i form av narkotika i Risør. Jeg vet om noen få som bruker hasj, men det er ikke så utbredt, sier Rolijordet.

– Det er vel en generell holdning i Risør – med og uten Kolmannskog – at de fleste er imot narkotika. Det finnes selvfølgelig unntak, men det er ikke så åpenlyst. De gjør det i det skjulte. Det er hvert fall ikke utbredt blant russen, og heller ikke vanlig på fest, legger Seppola til.

Passer på hverandre

– Jeg kjenner ingen som driver med det og har ikke hørt om noen heller, sier Solvang.

De tre ungdommene tror det dels skyldes at man ikke oppnår høyere status av å ruse seg med narkotiske stoffer – tvert imot.

– Det er sett litt ned på å bruke narkotika, egentlig. Det er ikke helt kult, sier Seppola, og fortsetter:

– Vi passer på hverandre. Hvis man ser en som er litt inne i det miljøet, tror jeg de fleste får en liten klump i magen og har lyst til å hjelpe. Det er fantastisk bra.

De andre nikker.

– Jeg føler at rus er på vei nedover i forhold til hvordan det har vært, sier Rolijordet.

Aldri tilbudt narkotika

Ingen av dem har noen gang opplevd å bli tilbudt narkotiske stoffer.

– Det er et veldig godt ungdomsmiljø i Risør, og så er vi jo ganske få så rykter går fort, forteller Rolijordet.

– Ja, det gjør at det er veldig synlig hvis noen driver med det. Så når vi sier at så å si ingen ruser seg, står det veldig sterkt. Det er vanskelig å skjule det når vi er såpass få. Alle kjenner alle, legger Seppola til.

– Hva slags narkotiske stoffer blir brukt blant ungdom i Risør?

– Noen få bruker hasj, og enda færre enn det igjen bruker kokain og ecstasy. Men det er veldig få, sier Seppola, og legger til at han tror det er flere gutter enn jenter som benytter de nevnte rusmidlene.

– Jeg har aldri hørt om at noen bruker verken kokain eller ecstasy, så det tyder på at det er veldig lite brukt, skyter Rolijordet inn.

Kommer til å tenke seg om

Russen fulgte foredraget nøye og bet seg merke i flere detaljer.

– Jeg lærte masse! Jeg visste for eksempel ikke at det er så ille med rus at man kan dø av én dose. Jeg lærte at selv om man er full og det kanskje frister så burde man absolutt ikke gjøre det. For man vet aldri hva som kommer til å skje, sier Rolijordet, og legger til:

– Det er veldig viktig at Kolmannskog kommer hit. Det er en perfekt tid å snakke om det på. Det gjør hvert fall at jeg er litt mer varsom i russetiden.

– Ja, man tenker litt mer over hva man gjør, sier Solvang.

Artikkeltags