Russegruppe fra Risør vil ikke gjøre som politiet anbefaler: – Ingenting med narkotika å gjøre

Ikke Cannabis: Russegjengen, Henrik Smedby (f.v.), Amalie Mortensen og Magnus Lindland avkrefter at «El Chapo» avbildes med cannabis. Foto: Marius M. Haugen

Ikke Cannabis: Russegjengen, Henrik Smedby (f.v.), Amalie Mortensen og Magnus Lindland avkrefter at «El Chapo» avbildes med cannabis. Foto: Marius M. Haugen

Av

Politiet mener russegruppen romantiserer narkotika. Det avviser russegjengen, som samtidig slår et slag for nulltoleranse for ulovlige substanser.

DEL

Torsdag startet årets russefeiring i Risør, og allerede før russen har kommet ordentlig i gang med feiringen har russegruppen «Sinaloa» fått mye oppmerksomhet for valget av navn på russebil og den avbildede narkobaronen «El Chapo» på bilen.

Ifølge russegruppen selv, bestående av syv elever ved Risør videregående skole har de gode holdninger til narkotika, og understreker at de har nulltoleranse for ulovlige substanser.

– Vi er ikke for narkotika, det er bare på grunn av navnet. Det er ikke narkotika som skal bli brukt av noen av oss i russetiden, sier Henrik Smedby som hevder det er nulltoleranse for narkotikabruk i russebilen.

– Urettferdig

Onsdag hadde russegruppen vært på godkjenning på Statens vegvesen i Arendal og på vei hjem skal de ha blitt sett av en politibetjent som brukte russebilen navn til eksempelvis illustrere usunne holdninger til narkotiske stoffer. I tillegg påpekte vedkommende at den avbildede narkobaronen holdt cannabis i hånden.

Russegruppen føler seg urettferdig behandlet og mener at politiet kunne ha involvert dem i saken.

– Vi skulle ønske at politiet hadde snakket med oss først, vi ante ikke at det kom i avisa. Deres unnskyldning til at vi ikke fikk svare var at de ikke trodde det var en lokal bil. De trodde vi var fra et annet fylke.

Det var Agderposten som først omtalte saken.

– Navnet kommer av serien som har gått på Netflix, forteller Amalie Mortensen.

– Vi skjønner at folk reagerer på navnet, men de må ta det med en klype salt - det betyr ikke at selv om det står «Sinaloa» så er en for narkotikabruk, sier Magnus Lindland.

Russen kan avkrefte at det er cannabis som blir avbildet på bilen, og mener den enkle grunn til at de gikk for navn og motiv var at de ønsker å signalisere makt og penger, og at det ikke ligger til grunn noen baktanke ved hverken navn eller illustrasjon.

– Vi har et dekknavn som har en sammenheng med penger, det å være ubeseiret og størst. Dekknavnet var «undefeated» og så hadde vi bilde av Mayweather (Tidligere proffbokser Floyd Mayweather jr. - journ. anm.) Det har ingenting med narkotika å gjøre, det er heller penger og makt, sier Lindland som mener det er vanskelig å finne navn på russebil, og at «El Chapo» var tatt i bruk tidligere.

– Da vi fant det tenkte vi ikke et sekund på narkotika, fortsetter han.

Ifølge Wikipedia er Sinola-kartellet det største i Mexico og styres av Jaquín «El Chapo» Guzmán.

Bevissthet

Politioverbetjent Jon Anders Ausland mener at russen må tenke seg om hvilke signaler de sender ut.

– Vi reagerer på budskapet og konseptet med å ha navnet til Mexicos største kartell med et stort bilde av sjefen, «El Chapo» som røyker, bak på bilen. De ser det er kult, og da mener vi at de forherliger og romantiserer en narkotikakultur. Kartellet som russen har som navn er et samfunnsproblem som har kostet mange liv, uttaler Ausland.

– For barn og unge skal russen være forbilder, da må en tenke på hvordan de ønsker å fremstå, tilføyer han.

Torsdag var Ausland i kontakt med den gjeldende russegruppen og forteller at han rådet dem til å trekke konseptet, noe de ikke ønsket. Han sier at han forstår det økonomiske aspektet.

– Jeg har vært i kontakt med russen og ga de råd og veiledning om å revurdere konseptet, og forklarte til de at det ikke er ulovlig, men at det kan tiltrekke seg negativ oppmerksomhet fra politiet og fra andre. De valgte likevel å gå for konseptet. Det er viktig at russen har bevissthet rundt valg og at de også vet hvilke signaler de sender ut.

Trekker ikke konseptet

Tross anbefalingene om å male om bilen, fra både politi og rektor ved Risør videregående skole, velger russegruppen allikevel å beholde bilen slik den er.

– Det kommer vi ikke til å gjøre, det er helt uaktuelt. Vi har brukt så mye tid og penger på bilen. Vi er veldig fornøyde med oss selv, sier Mortensen som forteller at arbeidet med bilen startet for et over et halvt år siden.

Russen mener videre at barn og unge ikke forstår hva som ligger bak «Sinaloa».

– Vi tror ikke barn vet hva «Sinaloa» betyr. Også våre foreldre har spurt hva det betyr, sier Smedby som mener mange russ har grove navn og illustrasjoner på bilene og at saken har blitt blåst opp.

Russegruppen er fast bestemt på at de allikevel hadde valgt det samme navnet om igjen.

– Vi står for det vi har valgt, og vi hadde ikke endret på det, sier Lindland.

– Vi er klare for russetiden, sier de samstemt.

– Lite gjennomtenkt

Rektor Eirik Kaasa Eliassen ved Risør videregående skole lener seg på politiets uttalelse i saken, og mener at designet på russebilen setter et dårlig eksempel.

– Mitt synspunkt er sammenfallende med politiets - det signalet som sendes er litt lite gjennomtenkt, sier rektoren.

– Bilen blir brukt som et eksempel i en større debatt. Jeg skjønner at de føler seg urettferdig behandlet. Men selv om russen sier at det bare er for gøy, kan det bli misforstått.

Russepresident, Vetle Hognerud, som også er på «Sinaloa»-bilen er tydelig på at russen i Risør også ønsker å skape gode holdninger, og at de tar fullstendig avstand fra narkotika.

Artikkeltags