Siw (22) hadde høydeskrekk - nå flyr hun gjennom luften

NM-MEDALJØR: Siw Laukvik Tønnesland (nummer to fra venstre) var med på å ta tredjeplass i NM i 2013.

NM-MEDALJØR: Siw Laukvik Tønnesland (nummer to fra venstre) var med på å ta tredjeplass i NM i 2013. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Siw Laukvik Tønnesland og de andre jentene på VCT Power sikter mot NM-medalje.

DEL

– Cheerleading består absolutt ikke bare duskedamer som heier på et lag, forklarer Siw Laukvik Tønnesland til Aust Agder Blad.

– Vi konkurrerer mot hverandre og lager en rutine som består av både lagrop, turn, kast, stunts, dans og pyramider, og ikke minst masse spirit og utstrålig som teller veldig mye, fortsetter hun.

Førstkommende helg deltar 22-åringen fra Risør på norgesmesterskapet i cheerleading i Oslo.

Mye trening

– Vi ligger greit an og har fått gått i gjennom alt det som har vært nødvendig. Vi har hatt treningshelger mellom de vanlige tre ukentlige treningene. Forrige uke var knalltøff med 22 timer trening til sammen på fire dager sammenhengende, forteller hun.

Cheerleading-laget har også hentet inn utenlandsk ekspertise.

– Vi hatt besøk av en kjent amerikansk trener som har lært oss veldig mye på kort tid. Det har hjulpet oss utrolig mye, så nå er vi klare for å vise hva vi har jobbet hardt for å glitre på NM-matta, sier hun, og legger til at generalprøven er i Venneslahallen mandag kveld.

NM-bronse fra før

Det var da hun flyttet til Kristiansand i 2012 for å studere på Universitetet i Agder at hun startet med den amerikanske idretten.

– Jeg var på prøvespill til studenidrettslaget KSI Topaz. Det virket spennende, så jeg takket ja til å være med da jeg fikk tilbudet, forteller hun.

I ett år var hun med studentidrettslaget, der hun blant annet tok bronse i NM på Lillestrøm i 2013.

– Det gikk over all forventning, sier hun.

Sikter på ny medalje

– Hva er målsettingen deres nå?

– Den er selvfølgelig å komme på pallen. Laget har ligget på en fjerdeplass den siste tiden, men nå håper vi endelig på å rykke opp en plass. I kategorien vi deltar i er det utrolig mange dyktige lag, så det kan bli veldig jevnt med poengsummen til slutt, spår hun.

Kategorien VCT Power deltar i heter All Girl Senior Premier, som er rene jentelag fra 16 år og oppover.

Comeback

Etter NM-bronsen i 2013 tok seg så ett års pause fra cheerleading.

– Så fikk jeg et tilbud fra en tidligere lagkamerat om å prøve meg på laget i Vennesla, VCT Power. VCT Power deltar på det høyeste nivået her i Norge, så det har vært mye hard trening, mye å lære og ikke minst mye å prestere på hver trening, sier Laukvik Tønnesland.

– Jeg var kjempeheldig som fikk komme med på dette laget og ikke minst lære av dyktige, erfarne og tålmodige trenere. Det har blitt en del knall og fall, men ikke brukket noen bein til nå i hvert fall, legger hun til - og banker i bordet.

Se også: VCT Power under Norwegian Open 2014 (ekstern lenke)

Høydeskrekk

Sandnes-jenta er den såkalte flyeren på laget.

– Det er den personen som blir kastet opp i luften og står på toppen av alle stunts vi gjør, som for eksempel i pyramider eller i såkalte stuntegrupper, forklarer hun.

Da passet det dårlig med høydeskrekk.

– Den gikk fort over. Etter som jeg har blitt kastet opp i lufta og stått på toppen sikkert flere tusen ganger til sammen, er jeg blitt kvitt litt av høydeskrekken, forteller Laukvik Tønnesland.

– Skikkelig kick

Nå er høyder forbundet med noe helt annet enn skrekk.

– Den følelsen av å bli kastet opp i lufta er ganske befriende. I starten var det litt skummelt, men det gjelder å ikke se ned. Det er utrolig kult å få være flyer; man lærer seg mye akrobatikk mens man «flyr» oppe i luften, sier hun.

– Jeg husker godt den følelsen jeg fikk når jeg gjorde min aller første backflip. Det var et skikkelig kick, fortsetter hun.

Det var for øvrig gjennom Norwegian Open i november i fjor at Siw og laget hennes kvalifiserte seg til NM, som avholdes førstkommende lørdag og søndag i hovedstaden.

Artikkeltags