Kulturskolelever fra libanenisk flyktningeleir nektes visum i forbindelse med storstilt musikalsk arrangement i Risør

– Det har vært store forventninger til samspillet både fra musikere i Risør og deltakere i Libanon. Nå må vi nøye oss med musikk på video fra våre arabiske venner, sier Sigbjørn Tønnesland.

– Det har vært store forventninger til samspillet både fra musikere i Risør og deltakere i Libanon. Nå må vi nøye oss med musikk på video fra våre arabiske venner, sier Sigbjørn Tønnesland. Foto:

Sang i Øst er en av aktørene som står bak helgas musikalske forestillinger på Risørhuset. Med på arrangementet skulle de hatt fire barn fra en kulturskole i libanesisk flyktningeleir, men både ambassade og UD har nektet dem innreise til Norge.

DEL

Forestillingen "Der ute-her inne" går av stabelen på Risørhuset i helga, og er en storstilt forestilling med kor, musikk og dans, i regi av Sang i Øst. Forestillingen er blant annet et samarbeid med Action for Hope, en organisasjon som driver kulturskoler for barn og unge i flyktningeleire i Libanon. Profesjonelle musikere fra Norge og Libanon har satt sammen forestillingen. Repertoaret ble spikret i januar i år, og musikerne har jobbet med komposisjonene siden dette.

Også i Libanon har musikere arbeidet målbevisst etter at de ble invitert med som gjestemusikere i forestillingen. Læreren deres var i Norge i januar for å holde kontakten med Risør. I den forbindelse skulle fire syriske elever komme til Risør for å delta, men det har den norske ambassaden i Libanon satt en stopper for. Det er trist, sier Sigbjørn Tønnesland, daglig leder i Sang i Øst:

– Det er veldig leit. Som vertskap for de arabiske musikerne skulle vi nok ha sørget for de kom trygt på flyet tilbake. Det har vært store forventninger til samspillet både fra musikere i Risør og deltakere i Libanon. Nå må vi nøye oss med musikk på video fra våre arabiske venner. Men det blir likevel et kjempefint flerkulturelt arrangement i Risørhuset til helga, og det vil jeg virkelig understreke, sier Sigbjørn Tønnesland, som er en av ildsjelene bak arrangementet.

Ambassaden: frykter ungdommene blir i Norge

Årsaken til visumavslaget fra den norske ambassaden i Beirut er at de frykter at ungdommene skal bli i Norge og ikke reise tilbake til Libanon. Det mener Tønnesland er å stikke kjepper i hjulene for hvor viktig kultur er for å bygge broer og forståelse på tvers av kulturer, og får støtte fra Cato Litangen fra Arendal. Han er daglig leder av den internasjonale kulturorganisasjonen Mimeta som har hjulpet til for å gjennomføre utvekslingen mellom Risør og Libanon:

– Avgjørelsen setter et stort spørsmålstegn ved norsk praksis knyttet til kunstneriske rettigheter.  Gjennom innreisenekten forhindres kunstnerisk produksjon, kunstnerisk utveksling og samarbeid. I tillegg hindrer norske myndigheter risørpublikummet en kunstnerisk opplevelse. Denne visum-praksisen er dessverre blitt et stort problem i Norge og Europa. Vi ønsker et bredt kunstnerisk ytringsmangfold på våre scener, men stopper mangfoldet ved grensen vår, sier Litangen.

Kultur avgjørende for traumer

Orfører Per Kristian Lunden besøkte Libanon i 2017 med Mimeta. Han forteller at møtet med Action for Hope gjorde sterkt inntrykk:

– Kultur er helt sentralt i dette arbeidet. Gjennom musikk, teater, foto, film og bildende kunst får barn og voksne i flyktningleirene anledning til å uttrykke følelser, frustrasjon, sorg og håp over situasjonen i hjemlandet og den krevende ventetiden i midlertidige leire. Det er derfor veldig trist at de fire syriske musikerne som skulle vært i Risør til helga ikke får visum til Norge etter å ha arbeidet sammen med musikere fra Risør og nabokommunene over lang tid, sier Lunden.

Han har brukt kontakter i Utenriksdepartementet for å prøve å få til en ny vurdering av søknaden, men oppfatter det som nytteløst. Men ordføreren er glad for at det likevel blir en flott internasjonal kulturbegivenhet i Risørhuset til helgen.


 

Artikkeltags