Finnøya Kystpark ferdig etter fire år

Ivrig: Bernt Tronstad har holdt på å lage stier på Finnøya siden 2011. Nå står de endelig ferdig og han håper folk kommer seg ut for å bruke dem.Foto: Ole Henrik Hansen

Ivrig: Bernt Tronstad har holdt på å lage stier på Finnøya siden 2011. Nå står de endelig ferdig og han håper folk kommer seg ut for å bruke dem.Foto: Ole Henrik Hansen Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nå håper Bernt Tronstad at mange besøker Finnøya Kystpark for å få fine skjærgårdsopplevelsen fra Risør.

DEL

Ideen om å lage stier på Finnøya kom tilbake i 2011.

– Jeg var her sammen med en skoleklasse, og vi syntes at det var dårlig at vi ikke kunne gå rundt øya. Det var jeg og Petter Halvorsen som nesten ikke fikk med oss klassen til Finnøyapynten, forteller Bernt Tronstad.

Samme år gikk han i gang med å lage stiler på Finnøya. Nylig sto «Finnøya Kystpark» ferdig.

– Det ble vel mer enn jeg hadde trodd, men sånn blir det. Det har blitt stilig, ler han.

Attraksjon på veien

Stiene står nå ferdig, og det er satt opp tre skilter på øya. I Finnøyas havn er det satt opp et kart over stiene som strekker seg over øya som består av tre nesten sammenhengende øyer; Vestre- og Østre Finnøya og Laholmen.

På turen er det også lagt inn en attraksjon, nemlig det gamle steinbruddet fra starten av 1900-tallet.

– Det ble hogget ut stein som blant annet ble brukt til brua på Søndeled, Sundskanalen og de 17 grendesteinene mellom Risør by og Søndeled, forteller Tronstad.

Et eget skilt med historisk informasjon gir turen en ny dimensjon.

– Det er Friluftlivets år, så det passet veldig bra å bli ferdig nå. De har fokus på kulturminner, og steinbruddet passet også veldig bra inn, mener Tronstad.

Gått egne veier

Ikke bare har han holdt på i fire år, men de fleste stiene er laget selv.

– Jeg gikk åtte-ti turer over øya, med noen startpunkter. Jeg merket med noen gule plastbånd og forsøkte å få dem til å treffe hverandre. Og så utbedret jeg der det trengtes, og etter hvert som jeg jobbet meg fremover, fjernet jeg båndene, sier Bernt Tronstad.

I havna henger det er kart over stiene, hvor de spesielt kuperte partiene er merket med svart.

– Noen steder var det umulig å komme seg frem tidligere. Det var store greiner som stakk ut i stien. Nå ser det ut til at stier alltid har vært her, sier han.

Ny mulighet

Han er glad for at Risør Seilforening nå kan tilby sine medlemmer og gjester turområde på Finnøya.

– De som er på besøk her om sommeren kan nå få beveget seg litt, enten det er å gå eller løpe, sier Tronstad, som håper fastboende nå legger turen til Finnøya.

– Vi har gjort dette for å gi folk fine skjærgårdsopplevelser og mulighet for å bevege seg, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken