Selen tar halve fangsten til fiskerne

Oppgitt: Oddvar Pedersen fikk halve laksefangsten spist opp av sel da han gjorde første trekk forrige uke. 
aLLE FOTO: Sarah McDonald Gerhardsen

Oppgitt: Oddvar Pedersen fikk halve laksefangsten spist opp av sel da han gjorde første trekk forrige uke. aLLE FOTO: Sarah McDonald Gerhardsen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Torsdag sist uke var årets laksefiske i gang. For Oddvar Pedersen har det kanskje vært like mye til glede for selen som for ham selv.

DEL

– Jeg hadde første trekk på torsdag, da fikk jeg fire laks – to til selen og to til meg selv, forteller Pedersen og ler oppgitt.

Han er lei av å trekke opp laks etter laks hvor bare hodet er igjen, og mener det har blitt verre de siste årene. Han har fisket laks ved Fiekreppa i 17 år. Nå vurderer han å gi seg hvis ikke ting bedrer seg.

– Da tror jeg at jeg legger garnet på land. Det blir kanskje siste år i år. Det er forferdelig trasig, sier han.

– Selen må skytes

Aust-Agder blad har også tidligere skrevet om fiskere som er frustrert over glupske seler. I mai viste fisker Geir Larsen frem sin fangst av lyr, der selen hadde forsynt seg med halvparten.

– Jeg har sett 24 sel ligge og dorme på ett enkelt skjær. Dette har bare økt de siste årene. Forskerne vet om dette, de har fått bilder, sa Larsen da.

– Skal vi bevare fiskebestanden i fjordene våre må selen skytes, mente han.

Økning i Aust-Agder

Havforskningsinstituttet teller bestanden hvert femte år, og tellingen foregår i hårfellingstiden i august, da selen tilbringer mest tid på land. Forrige telling på Sørlandet var i 2015.

Ifølge en havforskningsrapport fra 2017 ble det da registrert 41 steinkobber i Aust-Agder, som var en betydelig økning fra tidligere tellinger.

Havforskningsinstituttet anbefaler imidlertid ikke å åpne for jakt før det er en bestand på over 50 dyr i fylket. Ved en slik bestand tilrår de jaktkvoter på 5%, som er den vanlige bestandsøkningen per år.

– Kribler i avtrekkeren

Pedersen er frustrert over at forskerne mener at det ikke er problematisk mye sel i området, og mener de teller på feil tid av året. Han forteller at han også har snakket med andre fiskere som mener å ha observert et økende antall sel.

Nå mener han at noe må gjøres, og vil enten søke om å få ta noe av selen selv, eller be om at myndighetene rydder opp.

– Jeg har rifla med meg, og når du ser at bare huet henger igjen av laksen – da kribler det i avtrekkeren, altså.

Artikkeltags