– Vi skulle telt mer

Selkoloni på  Askerøya: Under tellingen ble det registrert 30 dyr rundt Askerøya i Tvedestrand og sju dyr i Risør. Foto: Asbjørn Aanonsen/Tvedestrand kommune

Selkoloni på Askerøya: Under tellingen ble det registrert 30 dyr rundt Askerøya i Tvedestrand og sju dyr i Risør. Foto: Asbjørn Aanonsen/Tvedestrand kommune

Artikkelen er over 5 år gammel

Store nedbørsmengder og sterk vind gjorde det vanskelig for forskerne å telle sel i Risør i begynnelsen av uken. Til tross for ugunstige forhold, har seltellerne ingen planer om å komme tilbake.

DEL

– Vi hadde rett og slett et forferdelig uvær, sier Kjell Tormod Nilsen fra Havforskningsinstituttet.

I løpet av de to dagene det har vært talt sel i Risør og Tvedestrand, har man til sammen registrert 37 dyr ifølge Nilsen.

– Vi talte 30 dyr rundt Askerøya i Tvedestrand og sju dyr i Risør, hovedsakelig i Sørfjorden, sier Nilsen og legger til:

– Det er ingen store konsentrasjoner, men det er en økning fra tidligere.

På spørsmål om man vil vende tilbake til Risør for å fullføre tellingen, svarer Nilsen at han ikke anser dette som hensiktsmessig.

Lokal deltakelse

– Vi skulle telt mer, men kan ikke bruke dagevis på å telle områder der det er en og to dyr spredt rundt. Nå skal vi videre å telle i Lillesand før vi reiser videre, sier Nilsen.

Yngvar Aanonsen fra Risør Fiskemottak var med på tellingen som ble foretatt i Risør tidligere denne uken.

– Været stakk kjepper i hjula for oss, bekrefter Annonsen.

På spørsmål om han tror tellingen var bra nok, vil Aanonsen ikke kommentere inngående.

– Om dette er nøyaktig nok bør man for øvrig ta i betraktning hvis det observeres flere dyr i etterkant. Da bør nok observasjonene tas hensyn til, sier Aanonsen, som fikk videreformidlet sine observasjoner av sel i området.

– Hvorvidt forskerne er villig til å ta hensyn til disse tallene vet jeg ikke, men jeg har inntrykk av at fylkeskommunen er svært interessert i observasjoner fra fiskere og andre folk, sier Aanonsen.

Telling og mageinnhold

Etter at selsaken ble et hett tema i vår, valgte fylkeskommunen å ta ansvar for å få til en bedre dialog mellom fiskere og forskere. Grundig telling og igangsetting av et forskingsprosjekt på selens mageinnhold, var to fokusområder som skulle følges opp.

– Tellingen i Risør ble ikke fullført på grunn av dårlig vær, noe som er synd, sier Hans Fløystad fra fylkeskommunen.

Fløystad var selv med på tellingen og var glad for Aanonsens deltakelse.

– Vi skulle gjerne sett et godt tall, men vet ikke om de klarer å skaffe det i løpet av helgen, sier Fløystad.

Forske på mageinnhold

Forsker Carla Freitas og en masterstudent fra Universitetet i Agder, var også med på telling for å hente inn selekskrementer som skal være grunnlag for å undersøke steinkobbes diett.

– Prøvene skal samles inn på kjente holmer og skjær hvor selen oppholder seg i Aust Agder, sier Freitas.

Bakteppe er at man ikke vet hva steinkobben i Aust-Agder spiser og påstander om at selen spiser det den finner i fjordene.

– Vi vet ikke om den spiser torsk eller om den spiser arter som ikke er så viktig for fiskerne, sier Freitas, som håper å kunne samle inn prøver over en ett års periode.

– Dette avhenger for øvrig av at masterstudenten har tid og at prosjektet som ikke har noen finansiering finner en god logistikk, sier Freitas.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken