Gå til sidens hovedinnhold

– Selvsagt skal kultursjefstillingen lyses ut

Et knippe representanter fra Rødt har skrevet dette leserinnlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Torolf Kroglund har sagt opp sin stilling som kultursjef. Kommunaldirektør Trond Aslaksen uttaler til AAB at det er for tidlig å si hva som skjer videre med kultursjefstillingen.

Av hensyn til Risørs fremtid som kunst- og kulturby, er det nødvendig å avklare dette så raskt som mulig. Rødt Risør mener det er en selvfølge at stillingen skal utlyses.

I noen år nå har kulturlivet vært preget av at kultursjefen har vært sykmeldt og ikke minst av alle begrensningene koronaviruset har medført det siste året.

Risør som kunst- og kulturby er en meget sterk merkevare, som er blitt utviklet gjennom mer enn 40 år. Den har gitt oss mye å flyte på i en vanskelig tid, men dette kan vi ikke ta for gitt. Dyktige og engasjerte ansatte har gjort en stor innsats for å holde igang de tilbudene som har vært mulige. Lag og foreninger har drevet sine aktiviteter innenfor strenge rammer. Kammermusikkfestivalen og Villvinmarkedet klarte å gjennomføre begrensede, men allikevel fullverdige arrangementer i fjor sommer. I år satser også Trebåtfestivalen på å være på banen. Ettersom vaksineringen av befolkningen fullføres, vil situasjonen normaliseres.

Kulturen er limet i samfunnet. Et rikt kulturliv er svært viktig som trekkplaster for gjester til kommunen, men betydningen det har for kommunens egne innbyggere er vel så viktig. Det skaper samhold og gir identitet. Kulturnatten har vært et storslagent eksempel. Den vil vi ha tilbake!

Vi ønsker å være en helårskommune og en kommune i vekst. Da må vi holde på de innbyggerne vi har og helst rekruttere flere. Spesielt viktig er det å få yngre personer og barnefamilier til å ville bosette seg her. Varierte tilbud blir lagt merke til i valg av bosted. Det gjelder så vel innen idrett og friluftsliv, som musikk, litteratur, film, teater, kunsthåndverk, billedkunst med mer.

Vi har mye å bygge på, men for å videreføre Risørs renommé som kunst- og kulturby, har vi behov for en offensiv kulturledelse, det vil si en kultursjef som har anledning til å være 100 prosent engasjert i dette arbeidet.

2. mars så vi oppslag både i Aftenposten og i Dagsrevyen om en undersøkelse gjort på oppdrag fra Riksantikvaren: «Kultur slo natur for nordmenn på sommerferie i 2020». Visit Norway vil ta fatt i disse signalene i sin markedsføring. Det betyr at flere kommuner kommer til å satse mer på utvikling av sitt potensiale på kulturområdet. Konkurransen om tilskuddsordninger fra fylke, stat og private sponsorer kan bli beinhard.

Det blir stadig viktigere å videreutvikle og synliggjøre attraksjonene våre. Vi må ivareta både den unike kulturarven som trehusbebyggelsen og båtbyggertradisjonen utgjør og et svært aktivt kulturliv med både profesjonelle og amatører. Byjubileumet skal avvikles, og en ny Kulturplan skal lages. Dette er store oppgaver som krever faglig kompetanse, personlig egnethet og en klar stillingsinstruks. Rødt Risør mener derfor at vi ikke må vente med å utlyse kultursjefstillingen.

Kommentarer til denne saken