Gå til sidens hovedinnhold

– Sentrum kan miste en lenge etterlengtet utendørsarena før dørene inn til Hollenderhagen åpnes

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvis bystyret på torsdag vedtar at det ikke er alkoholservering i Hollenderhagen, vil sentrum miste en lenge etterlengtet utendørsarena for konsert- og kulturvirksomhet selv før dørene inn til «den hemmelige hagen» åpnes. Livsløpsutvalget innstiller på at det ikke skal være mulig å søke om alkohol i til enkeltarrangementer i Hollenderhagen. Arealet skal defineres som et «alkoholfritt livsområde», i likhet med idrettsbygg og Risørhuset. Vi som bedriver frivillig og småskala-kulturaktivitet her i byen, mener dette framlegget i for stor grad tar hensyn til restriktiv alkoholpolitikk uten å ha vurdert konsekvensene for bruken av hagen.

Bortfallet av muligheten til å servere øl og vin på nøye utvalgte arrangementer som avsluttes til rimelig tid, som var det rådmannen opprinnelig foreslo, gjør Hollenderhagen uaktuell som scene for våre aktiviteter. Hvorfor det? Dette handler ikke om inntekten fra alkoholsalget. Denne skal jo etter planen uansett gå til eksisterende bevillingsholdere. Problemet er at publikum ikke vil komme. Man kan ikke definere vekk serveringen fra produktet og regne med at etterspørselen fortsatt vil være der. Dette er en kjensgjerning om kulturarrangementer i Norge i 2020 som ikke kan endres av et politisk vedtak. Vi som arrangerer konserter, vet dette. Vil jazzklubbens publikum komme på en utendørs ettermiddagsfestival i Hollenderhagen hvis de ikke kan kjøpe et glass vin eller et glass øl? Neppe. Slik en risiko kan ikke en frivillig forening ta, så da lar vi heller være å prøve. Det samme gjelder andre småarrangører som skriver under på dette brevet. Innstillingen, slik den forelegges bystyret på torsdag, er derfor en trussel for mange flotte kulturaktiviteter som kan berike Risør.

Den restriktive alkoholpolitikken i Norge virker bra. Vi er ikke uenige i den, men vi vil gjøre bystyrets representanter oppmerksom på at Hollenderhagen som kulturarena ikke vil bli brukt av de aller fleste som ønsker det, dersom det trekkes en rød strek over rådmannens opprinnelige, godt regulerte forslag. Hvis livsløpsutvalgets innstilling likevel blir etterfulgt, bør kommunen ha vårt innspill i minne når man i framtiden funderer på hvorfor den hemmelige hagen ikke ble allemannseie.

Jon Gløersen, lokalmusiker, konsertarrangør og styreleder Risør Jazzklubb
Kristofer Torkildsen, Risør Events AS/festivalleder Sound of Risør
Torbjørn Sebastian Aanonsen, lokalmusiker og konsertarrangør

Kommentarer til denne saken