Gå til sidens hovedinnhold

Siste stopp Gjerstad: – Kommer for å snakke om å skille seg ut i lokalsamfunnet

Det farlige utenforskapet er tema når sørlandsforfatteren Gaute Heivoll kommer til Gjerstad bibliotek 24. november.

Her skal han samtale med journalisten Steinar Nielsen.

Heivolls siste roman «Forklaringen» ble lansert tidligere i høst og dette er hans 11. roman. Gjerstad er siste stoppested på en litt spesiell turne, ifølge Nielsen.

Heivoll er fra Finsland, ei lita bygd i utkanten av Kristiansand, og utenforskap preger mange av karakterene i forfatterens litterære univers.

– «Forklaringen» er basert på en virkelig historie, og Heivoll kommer til Gjerstad for å snakke om boka og om tematiseringen av utenforskap i bøkene sine, sier Steinar Nilsen.

I den siste boka tar han utgangspunkt i en over 50 år gammel drapssak fra Kristiansand. En 15 år gammel jente blir funnet knivstukket i et skogsområde like utenfor sentrum, og en nokså spesiell mann, Arne Isaksen, kommer i politiets søkelys. Det er en historie om å skille seg ut på en måte som vekker negative følelser i lokalsamfunnet.

Heivoll fikk sitt litterære gjennombrudd med boka «Før jeg brenner ned» fra 2010. Romanen bygger på en virkelig historie om en pyroman som herjet i Finsland.

– Gaute Heivolls forfatterskap er et godt utgangspunkt for å diskutere utenforskap, forskjellighet og våre holdninger til personer som skiller seg ut. Heivoll tar ofte utgangspunkt i virkelig hendelser når han bygger opp sine romaner. Men dialogene, tankene og de mellommenneskelige relasjonene, er forfatterens verk. Gjennom fiksjonen bygger han ut historien. Han er mer interessert i mennesket som mysterium enn i den ytre hendelsen, sier Steinar Nielsen i en pressemelding.

Kommentarer til denne saken