«Skaperglede, engasjement og utforskertrang?»

De praktisk-estetiske fagene gir “skaperglede, engasjement og utforskertrang”

De praktisk-estetiske fagene gir “skaperglede, engasjement og utforskertrang” Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Høyre avholder sitt landsmøte i disse dager og det er mange interessante saker som diskuteres og forslag det voteres over. Bl.a skolepolitikk.

Unge Høyres Landsforbund har fremmet et resolusjonsforslag om å gjøre fagene Musikk og Kunst og håndverk til valgfag i ungdomsskolen. I stedet for å styrke fagene slik regjeringen skrev i sin egen strategi “Skaperglede, engasjement og utforskertrang” vil de nå bygge ned fagene.

«Dagens skole må bli bedre tilpasset morgendagens samfunn», skriver de ungkonservative. Dét er det nok få som er uenige i, heller ikke i det faktum at «...cirka en av fire dropper ut av videregående, og ett av seks barn går ut av grunnskolen uten å kunne lese skikkelig hvert år..» og «..at skolen ikke klarer å kompensere for de sosiale forskjellene elevene har med seg hjemmefra..»

Det må tas grep. Men Unge Høyre er på ville veier når de foreslår å fjerne disse to praktisk-estetiske fagene som obligatoriske.

Mange elever vil fratas muligheten til å lære det de burde for å oppleve mestring og glede i skolehverdagen. Konsekvensen vi bli at mange faller utenfor. Det vil få alvorlige negative følger for dannelsen og den helhetlige opplæringen.

Skolen har en viktig rolle som formidler av kunnskap, ferdigheter og verdier knyttet til kunst og kultur. Og kulturell kompetanse kommer til å ha stor betydning for framtidas arbeidsliv, næringsliv og samfunnsliv.

Med sitt forslag går Unge Høyre baklengs inn i framtida. Det må i stedet arbeides for å øke skoleverkets kompetanse innenfor estetikk, kunst og kultur. Alle de humanistiske fagene må betraktes som sentrale deler av grunnopplæringen og må verdsettes høyere og styrkes ytterligere gjennom hele utdanningsløpet.

Hvis resolusjonsforslaget blir vedtatt på Høyres landsmøte og innarbeides i partiets skolepolitikk er det et ille varsel. Vi får håpe at det er nok anstendige mennesker blant landsmøtedeltagerne som heller vil styrke, enn svekke Norge som et dannet, kulturelt og innovativt samfunn.

Siste: Høyres landsmøte valgte ikke å behandle eller vedta resolusjonsforslaget fra Unge Høyre. Derimot vedtok landsmøtet å arbeide for flere praktiske valgfag i ungdomsskolen. Dét er anstendig, positivt og fremtidsrettet .

Vidar Iversen, Risør
sløydlærer i grunnskolen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken