I dag kommer skattepengene

Oslo  20170711.
Illustrasjonsbilde av nye norske tohundrelapper.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Oslo 20170711. Illustrasjonsbilde av nye norske tohundrelapper. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I dag finner 73.000 lønnstakere og pensjonister i Aust-Agder ut om de får igjen på skatten eller må betale restskatt. 61.000 personer får i gjennomsnitt 11.000 kroner igjen på skatten.

DEL

De 61.000 skattyterne som har skatt til gode, får tilsammen 663 millioner kroner tilbakebetalt. 10 000 lønnstakere og pensjonister i Aust-Agder får restskatt. De må betale til sammen 180 millioner kroner, eller 17.500 kroner i gjennomsnitt. 

Skatteoppgjøret ditt er basert på de opplysninger som ble sendt i skattemeldingen i april. Skatteetaten beregner hvor mye skatt du skal ha betalt i fjor og enten betaler tilbake overskytende beløp eller krever inn restskatt. Slik blir skatten riktig.

- Det er du selv som fastsetter grunnlaget for skatten din når du oppgir inntekt, formue, gjeld og fradrag i skattemeldingen. Dersom du finner feil eller du får nye opplysninger i etterkant, skal du i de fleste tilfeller endre dette selv og sende ny skattemelding, sier Elisabeth Fischer, avdelingsdirektør i Skatt sør.

Slik endrer du selv

Du kan levere skattemeldingen på nytt i opp til tre år etter leveringsfristen. Det gjelder også hvis du brukte leveringsfritak. Det er raskere og enklere for både deg og for Skatteetaten. Endringen kom med ny skatteforvaltningslov i 2017.

Tidligere måtte du sende en klage på skatteoppgjøret til Skatteetaten.

Skatteetaten har laget en veileder som hjelper deg med å endre skatteopplysninger selv. I noen tilfeller vil det fremdeles være nødvendig å sende en klage for å få til endring. Det gjelder for eksempel endringer i selvangivelser for inntektsår 2015 og tidligere, eller endringer av opplysninger som Skatteetaten har fastsatt.

Senere oppgjør for næringsdrivende

Over 4 millioner lønnstakere og pensjonister (9 av 10) mottar skatteoppgjøret 27. juni.

For de som ikke mottar skatteoppgjøret 27. juni er det løpende oppgjør mellom 15. august og 24. oktober. Det gjelder blant annet personlig næringsdrivende og deres ektefeller, og lønnstakere og pensjonister som leverte skattemeldingen på papir. 

Andre årsaker til at du får skatteoppgjøret senere kan være at skattemeldingen din mangler opplysninger, inneholder kompliserte forhold, eller du kan være tatt ut til kontroll.

Om lag 800.000 skattytere får skatteoppgjøret mellom 15. august og 24. oktober.

Utbetaling av penger til gode og betalingsfrist restskatt

De som har skatt til gode, får pengene inn på konto innen tre uker fra 27. juni. De aller fleste får pengene utbetalt på oppgjørsdatoen.

I skattemeldingen du mottok i april, er det oppgitt hvilken konto pengene blir overført til. Hvis du ikke har oppgitt noen konto, får du tilsendt et utbetalingskort i posten til din folkeregistrerte adresse.

Hvis skatteoppgjøret du mottar 27. juni viser at du har restskatt, er fristen for å betale 20. august. Er restskatten over tusen kroner, deles beløpet over to terminer, med andre termin 24. september. Faktura med betalingsinformasjon og forfallsfrist sendes elektronisk eller i posten.

Varsel om skatteoppgjør

Du mottar elektronisk varsel fra Skatteetaten når skatteoppgjøret ditt er klart. Du logger deg inn på skatteetaten.no for å se skatteoppgjøret.

De som har reservert seg mot digital kommunikasjon mottar skatteoppgjøret i posten.

Nå slipper du kø: timebestilling på skattekontoret

Denne uken innførte Skatteetaten timebestilling for de som skal besøke skattekontoret. I dag kan det aller meste ordnes på skatteetaten.no, og spørsmål kan besvares på nettsiden eller på telefon.

Skatteetaten har nylig utvidet den digitale veiledningen til også chat og en Facebook-side for næringsdrivende.

Det er kun når det skal foretas ID-kontroll ved innflytting eller arbeid i Norge at du er pliktig til å møte på et skattekontor.

Artikkeltags