Brudd på bålforbud kan koste deg dyrt

Skrekkscenario: En skogstur med bålbrenning i skogen fra og med 15.april kan koste både deg og omgivelsene dyrt. illustrasjonsfoto

Skrekkscenario: En skogstur med bålbrenning i skogen fra og med 15.april kan koste både deg og omgivelsene dyrt. illustrasjonsfoto

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I dag 15. april innføres generelt bålforbud i Norge. Da blir det forbudt å tenne opp bål og grill i og ved skog og annen utmark. Brudd på forbudet kan gi alvorlige konsekvenser.

DEL

Ifølge Finans Norge ble det i fjor rapportert inn skader for nær 200 millioner kroner, hvor årsaken var åpen ild og varme. Senest i helga var det et bål som kom ut av kontroll på Stamsøya i Risør. Også i Tvedestrand har brannvesenet rykket ut poå kratt- og gressbranner den siste uka. Ofte er det engangsgriller eller bål som er årsaken til brannene. Neil Blandford ved Risør brannstasjon minner om at å fyre opp et bål fra og med i dag, og frem til 15.september, kan koste deg dyrt:

– For det første risikerer man å ødelegge naturområder, men også boliger. For det andre vil man bli anmeldt til politiet. Dette er noe vi tar på alvor i disse dager, for det er langt tørrere enn forlk er klar over. Man skal ikke langt ned i jorda før det er knusktørt.

Svært tørt

Årsaken er fjorårets varme sommer, samt en lengre periode uten nedbør:

– Det har vært sol, lite nedbør og mye vind den siste tida. Det gjør bakken og vegetasjonene tørrere enn vanlig, sier Blandford.

Brannevesenet i Agder er i disse dager i gang med å henge opp infotavler med informasjon om bålforbud, og Blandford håper og tror folk tar dette på alvor:

– Det er i alle fall mitt inntrykk at folk er flinke. Men det skal bare én person til før det kan gå riktig galt, noe vi har sett på hele Agder den siste tiden. Det har vært mange utrykninger. En annen konekvens av dette er at når vi er langt til skogs fo å slukke brannm er bemanningen langt mer sårbar hvis det skulle begynne å brenne for eksempel i sentrum, sier han.

Erstatningskrav, bøter og fengsel

Codan Forsikring advarer mot alvorlige konsekvenser hvis du starter en brann.

– En brann kan føre til både materielle skader og personskader, som er alvorlig nok i seg selv. Når man opplagt er uaktsom, vil dette heller ikke dekkes av forsikringen. Ved overtredelse av det generelle bålforbudet kan man i tillegg straffes med bot eller fengsel samt bli erstatningspliktig, sier skadesjef Annika Persson i Codan Forsikring.

– Til de som nå er fristet til å brenne bråte for å kvitte seg med fjorårets tørre gress, vil jeg bare si at de må legge fra seg den ideen først som sist, sier Persson. 

Noen unntak

Det er ifølge Norsk brannvernforening tørrere i naturen nå enn mange tenker på.

– På våren, før vegetasjonen har rukket å bli grønn, blir skogbunnen fort veldig tørr uten nedbør. Sammen med gammel kvist på bakken, og tørre kratt, gjør det at brannfaren øker. Under sånne forhold skal det bare en ørliten gnist til før det blir en kraftig brann. Særlig hvis det også blåser, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening. 

– Hva som er tillatt av åpen ild i forbudsperioden er regulert gjennom forskrift i den enkelte kommune. Ønsker man å brenne utover det som er regulert må man ta kontakt med kommunen, sier Søtorp. 

Selv om det er generelt bålforbud, har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en brann. Det skal likevel svært mye nedbør til for at det skal gjelde hvis det er gress, busker eller trær i nærheten av ilden.

Det generelle bålforbudet varer fram til 15. september.

Tips til trygg bålbrenning:

  • Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
  • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
  • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
  • Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
  • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
  • Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
  • Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
  • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket. 

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Artikkeltags