Gå til sidens hovedinnhold

Slik tar Tjenna-barna «små steg for kloden»

Barnehagedagen markeres i mars hvert år. Formålet er å synliggjøre hva barna får oppleve, erfare og lære i barnehagen. I år er slagordet for dagen «små steg for kloden».

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Siden høsten 2018 har Tjenna barnehage hatt bærekraftig utvikling som tema og et ekstra fokus på målet om at barna skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen.

Vi mener at spennende naturopplevelser, samt felles undring og forsking er viktig for at barna skal kunne lære å tenke kritisk, handle etisk og vise solidaritet, som er nevnt som viktige verdier i barnehagens rammeplan. Barna har flere turer i uka og følger med på endringene i naturen gjennom årstidene og arbeidet med sin egen kjøkkenhage.

Vi snakker med barna om plassen vi lever på, fra det helt nære huset vårt, barnehagen og den fine byen vår, til det helt store litt fjerne som jordkloden vår. Fokuset har vært og er resirkulering og søppel i naturen. Førskolebarna har blitt små miljøagenter som passer på at vi kildesorterer riktig og de samler og panter flasker til sin egen pantefest som de skal ha før de slutter i barnehagen. På turene barna har i nærområdet har de alltid med seg poser til søppelet de finner på sin vei. De har hørt historien om hvalen som døde fordi den spiste plast, og roper ivrig #5-for hvalen hver gang de plukker opp søppel på bakken.

Gjenbruk har også blitt et viktig tema for barnehagen. Vi har redusert bruken av kommersielt formingsmateriell og pedagogisk materiell til fordel for gjenbruksmateriell. Barna får bruke sanse sine i møte med ulikt materiell, her på småbarns avdelingen har de lekt med makuleringspapir.

Barnehagens årlige tradisjoner og fester har blitt en del av barnehagens arbeid med bærekraftig utvikling. Da det var karneval i februar, var temaet hos de minste barna, fortellingen om «skinnvotten» og gjenbruk. Barna laget egne kostymer i barnehagen. Kostymene var laget av stoff fra gamle klær, og papp og garn til ører og haler. Det var en kreativ prosess hvor barna var involvert helt fra starten av. Av gjenbruksstoff ble det også sydd en stor vott, slik at barna, utkledd som «Pilemus» og «Friskefrosk» kunne leke fortellingen sammen på avdelingen. Ved å gjøre karnevalet til en del av temaet vårt om bærekraftig utvikling kunne alle barna dermed delta på festen med de samme forutsetningene og foreldrene slapp unna det kommersielle kjøpepresset det ofte kan bli ved slike anledninger. Vi ser også i ettertid at barna bruker klærne og rekvisittene videre i leken.

Bærekraftig utvikling er et tema vi kommer til å satse på i lang tid framover og vi håper på å kunne utvikle oss videre og finne på flere nyttige steg på veien mot en mer bærekraftig barnehage. Og barnehagedagen som i år er 9. mars, blir feiret av barna i barnehagen som en fest der miljøvern, gjenbruk og bruk av naturens ressurser står sentralt. Følg oss gjerne på Instagram om du vil se mer av hva vi driver med @tjennabarnehageas.

Kommentarer til denne saken